Nakon solidnog rasta koji je rezultirao prelaskom preko 7.000 dolara, bitkoin (BTC) je izgubio oko 500 dolara za šest sati. U vreme pisanja, svih prvih deset kriptovaluta, osim tetera (USDT), su u crvenom, prema Coin360.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

BTC-om se trguje za oko 6.598 dolara u vreme pisanja, pao je za 5,29% u poslednjem danu i doveo cenu do novog nedeljnog minimuma. Taj pad prati vest da je američka Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) odložila svoju odluku o uvođenju i trgovanju bitkoin berzanskim fondom (ETF) do kraja septembra.

Bitcoin’s 24-hour price chart. Source: Cointelegraph Bitcoin Price Index

Dnevni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) je takođe zahvaćen padom, jer je u poslednja 24 sata izgubio oko 6,64%. Drugom najvećom kriptovalutom se trguje za 377 dolara u vreme pisanja, čime je i on dostigao novi nedeljni minimum. Tokom meseca, cena ETH-a je pala za 23%.

Ethereum’s 7-day price chart. Source: Cointelegraph Ethereum Price Index

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Prvih deset altkoina su čvrsto u crvenom, padajući za 4 do skoro 12 procenata. IOTA i ripl (XRP) pokazuju najveće gubitke od 8,52 i 11,46 procenata, a sledeći je lajtkoin (LTC) sa gubitkom od 8,5% na dan.

Među prvih 20 novčića po tržišnoj kapitalizaciji, itirijum klasik (ETC) je pretrpeo najveće gubitke, od čak 13% na dan i trguje se za 17,02 dolara u vreme pisanja. Kripto berza Coinbase je 7. avgusta uvela podršku za ETC na svojoj Coinbase Pro platformi. Juče je i kripto trgovačka platforma Robinhood takođe uvrstila ETC.

Ethereum Classic’s 1-day price chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni grafikon cene itirijum klasika. Izvor: CoinMarketCap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi 236,7 milijardi dolara u vreme pisanja, što je za gotovo 15 milijardi dolara manje u odnosu na prethodni dan.

1-day chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies from CoinMarketCap

Dnevni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić