Kripto tržišta su naglo opala, danas, 27. jula, a svih prvih 10 novčića po tržišnoj kapitalizaciji su pretrpeli značajne gubitke, a bitkoin (BTC) je ponovo pao ispod 8.000 dolara, pokazuju podaci sa Coin360-a.

Mračna tržišna slika je verovatno rezultat jučerašnjih vesti da je zahtev Vinklvos blizanaca za bitkoin berzanski fond (ETF) odbijen po drugi put od strane Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC).

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoinom (BTC) se trguje za oko 7.915 dolara u vreme pisanja, sa padom za oko 4% na dan. Posle prošlonedeljnog impresivnog rasta i dostizanja maksimalne vrednosti od 8.431 dolara 25. jula, novčić je danas pao preko 400 dolara u roku od tri sata.

Bitkoin se od tada malo oporavio od dnevnog minimuma od oko 7.874 dolara, a njegov nedeljni i mesečni učinak ostaju u zelenom, oko 6 i 30 procenata.

Bitcoin’s 24-hour price chart

24-časovni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijumom (ETH) se trguje za oko 462 dolara u vreme pisanja, sa padom od oko 3% na dan. Altkoin je poput bitkoina doživeo oštar pad, izgubivši oko 20 dolara u roku od 3 sata, a kasnije je opao još više i dostigao 24-časovni minimum od oko 459 dolara. Nedeljni cenovni učinak itirijuma je sada pola procenta u minusu, ali mesečni dobici ostaju na stabilnih 6%.

Ethereum’s 24-hour price chart

24-časovni prikaz cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Na listi CoinMarketCap-a, svih top 10 novčića po tržišnoj kapitalizaciji su u padu između 3 i 7 procenata na dan.

Stelar (XLM) je zabeležio najoštriji pad od prvih 10, sa negativnih 6,5% i trgovao se za oko 0,305 dolara u vreme pisanja. Kardano (ADA) je u padu za skoro 7%, trgujući se za oko 0,16 dolara po novčiću, dok je IOTA (MIOTA) pala za 5,4% na 0,98 dolara, a bitkoin keš (BCH) je pao skoro 5% i trguje se za 802 dolara u vreme pisanja.

Od prvih 20 novčića na CoinMarketCap-u, VeChain - rangiran na 18. mestu po tržišnoj kapitalizaciji - je nekako ostao imun na pad koji je zadesio većinu kripto sredstava. Nakon velikog uspona posle koga je juče dostigao 2,66 dolara, token je i dalje u porastu od oko 13,5%, i trguje se za oko 2,36 dolara u vreme pisanja.

VeChain 7-day chart

Nedeljni grafikon VeChain-a. Izvor: CoinMarketCap

Binance-ov token Binance Coin (BNB) - rengiran na 17. mestu na CoinMarketCap-u je takođe u porastu solidnih 6% na dan, trgujući se za oko 13,81 dolara u vreme pisanja - što je do sada najviša cena za ovu nedelju.Binance Coin 7-day chart

Nedeljni grafikon Binance Coin-a. Izvor: CoinMarketCap

Preko 12 milijardi dolara je izbrisano iz ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta za dan. Nakon jučerašnjeg maksimuma od 303,7 milijardi dolara, ukupna tržišna kapitalizacija je sada oko 290 milijardi dolara.

Total market capitalization

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

Od prvih 100 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, samo sedam novčića su u zelenom u vreme pisanja, prema CoinMarketCap-u.

Kripto preduzetnik Čarli Šrem je juče tvrdio na Tviteru da drugo odbijanje SEC-a za Vinklvosov bitkoin ETF u izvesnom smislu predstavlja "staru vest". On je izjavio da će odluka o bitkoin ETF-u koju je nedavno pokrenuo VanEck & SolidX za trgovanje na Chicago Board Options berzi (CBOE) biti više ključna za industriju - i verovatno će proizvesti više "ETF uzbuđenja".

Osim toga, Šrem tvrdi da će regulatori verovatnije dati odobrenje mejnstrim instituciju kao što je CBOE pravo da trguje ETF-om i da je to odlučujući faktor u odbijanju Vinklvosa nego navodne sumnje SEC-a o jučerašnjoj neadekvatnoj "otpornosti na manipulaciju cenama". Kao odgovor na Šremov argument, drugi komentatori su nijansirali njegovu perspektivu, rekavši:

"VanEck SolidX bitkoin udruženje ($XBTC) će trgovati na CBOE. Njegova cena se oslanja na MVIS bitkoin OTC indeksu, a ne na [jednu kripto] berzu kao Gemini. Čini se da bi SEC trebalo da posmatra OTC tržišta kao da imaju bolju zaštitu investitora i likvidnost. Potrebno je još istraživanja."

Drugi jednostavno smatraju da će širenje SEC-ove zabrinutosti zbog ranjivosti tržišne manipulacije na nedovoljno velikom tržištu regulisanih derivata (fjučersa) biti "teško prevladati" - čini se da su ovi strahovi potkrepljeni tržištima.

U međuvremenu, SEC je 24. jula odložio svoju odluku o bitkoin ETF zahtevu od strane investicione firme Direxion, istog dana kada je menadžer digitalnih sredstava Bitwise podneo svoj vlastiti zahtev regulatoru za ETF koji bi pratio indeks deset kriptovaluta.

Izvršni direktor Čikaške trgovačke berze (CME) je juče rekao da ustanova neće u budućnosti uvoditi fjučerse za kriptovalute, osim bitkoina, ponavljajući svoje ranije komentare da bi bilo "malo neodgovorno" da se pokrenu ugovori za altkoin fjučerse, s obzirom da su oni i dalje "veoma nestabilni i novi".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić