U izveštaju o globalnoj opasnosti zaključeno je da su tri najčešće varijante malvera otkrivene u aprilu one za kripto rudarenje, navodi se u saopštenju objavljenom 14. maja.

"Check Point Research" kaže da je Cryptoloot, malver koji koristi žrtvinu računarsku snagu za rudarenje kriptovaluta bez njihovog znanja, najveća pretnja u toku proteklog meseca. XMRig, softver otvorenog koda koji se koristi za rudarenje monera (XMR), bio je na drugom mestu. Poslednji je bio JSEcoin, JavaScript softver za rudarenje ugrađen na sajtove.

Uprkos njihovoj rasprostranjenosti, istraživači kompanije smatraju da kriminalci preusmeravaju svoj fokus dalje od rudarenja kriptovaluta. Nekoliko popularnih servisa koji se koriste za ciljanje korisnika koji teško da bi išta posumnjali, kao što je Coinhive, su zatvoreni. Pored toga, kolaps cena kriptovaluta na početku godine značio je da su druge strategije bile unosnije.

Prema Check Point-u, višenamenski trojanci su u porastu - njegovi stručnjaci upozoravaju da je to zabrinjavajuće zbog toga što kradu privatne podatke i ciljaju baze podataka i servere za backup sa ransomvare-om koji zahteva i do milion dolara.

Maja Horovitz, direktor kompanije za prikupljanje informacija i istraživanje, rekla je:

"Kako se ovi zlonamerni programi konstantno menjaju, ključno je imati snažnu liniju obrane protiv njih uz naprednu prevenciju pretnji."

Prošlog meseca, američka softverska kompanija Symantec otkrila je porast u broju malvera za kripto rudarenje, Beapy, koji cilja na preduzeća. Beapy se, kako se izveštava, širi putem zlonamernih poruka na e-mailu, a prema istraživačima, njegov pristup baziran na fajlovima znatno je profitabilniji za hakere od alatki koje se postavljaju na pretraživače.

Takođe u aprilu, dva rumunska sajber kriminalca osuđena su u SAD-u zbog širenja malvera za krađu podataka sa kreditnih kartica i ilegalno kripto rudarenje.