Sekretar iranskog Vrhovnog saveta za sajber tehnologiju otkrio je da su različita ministarstva vlade u zemlji prihvatile kripto rudarenje kao industriju, objavila je lokalna novinska agencija IBENA 4. septembra.

Prema izveštaju, sekretar Saveta za sajber tehnologiju Abolhassan Firoozabadi naglasio je da je rudarenje kripotvaluta kao što je bitkoin (BTC) odobrena kao industrija od strane velikih državnih organa. Međutim, zvanično zakonodavstvo koje predstavlja pravni okvir za industriju tek treba da se uvede u zemlji.

Firoozabadi je rekao da je kripto rudarenje prihvaćeno kao industrija od strane iranskih vlasti, uključujući Ministarstvo za informacione i komunikacione tehnologije, centralnu banku, Ministarstvo industrije, rudarstva i trgovine, Ministarstvo energetike, kao i Ministarstvo ekonomije i finansija.

Firoozabadi je izjavio da iranski Nacionalni centar za sajber tehnologiju razvija platformu za regulaciju rudarenja kriptovalutama. On je dodao da vlada razmišlja i o pokretanju nacionalne kriptovalute kako bi se stvorilo finansijsko sredstvo za saradnju sa iranskim poslovnim partnerima usred ekonomskog pritiska sankcijama Sjedinjenih Država.

Sekretar je navodno tvrdio da će nadležni organi predstaviti regulatorni okvir za startape i firme vezane za kripto krajem septembra.

Krajem avgusta, Iranski nacionalni centar za sajber tehnologiju otkrio je da je plan državnog projekta za kriptovalutu spreman, sledeći uputstva predsednika Irana Hasana Rohanija. U to vreme zamenik direktora zadužen za izradu propisa za Vrhovni savet za sajber tehnologiji tvrdio je da se ideja pokretanja nacionalne kriptovalute aktivno sprovodi.


 

Pripremio: Nikola Tasić