Kompanija za rudarenje kriptovaluta Argo Blockchain PLC navodno je postala prva kripto kompanija koja se pridružila Londonskoj berzi (LSE), skupivši oko 32 miliona dolara od ukupne vrednosti od oko 61 miliona dolara, objavio je Telegraph 3. avgusta.

Londonska kompanija Argo nudi korisnicima mogućnost da rudare četiri kriptovalute - bitkoin gold (BTG), itirijum (ETH), itirijum klasik (ETC) i zkeš (ZEC) - putem vlastitih računara ili mobilnih uređaja uz mesečnu pretplatu. Usluga pruža neposredan pristup kompanijskim rigovima za rudarenje i omogućava direktne depozite svih izrudarenih novčića na sve korisničke digitalne novčanike.

Prema inicijalnom prijemnom dokumentu LSE, ukupno 156.250.000 redovnih deonica koje predstavljaju 53,2% emitovanog akcionarskog kapitala kompanije na prijemu, plasirane su na 16 penija po akciji, vrednujući Argo po tržišnoj kapitalizaciji od 47 miliona funti.

U izveštaju se navodi da je kompanija sakupila 25 miliona funti (oko 32 miliona dolara), sa registrovanim akcionarima, uključujući Miton Capital, Henderson Global Investors i Jupiter Asset Management, piše Telegraph.

Džonatan Biksbi, suosnivač kompanije Argo, izjavio je za The Telegraph da je Argoov sistem za pretplate za rudarenje razvijen tako da "umanjuje bol i stres od učešća u najvećem novom tehnološkom prodoru od lansiranja interneta".

Osnovana krajem 2017. godine, Argo ima za cilj da izgradi međunarodi data centra za upravljanje poslovanjem vezanim za pomoć u rudarenju kriptovaluta kao uslugu (MaaS), kao i da bi bila dostupna svima u svetu, navodi se u LSE dokumentu kompanije.

Platforma je inicijalno pokrenuta 11. juna 2018. godine, a svi paketi za pretplatu su trenutno rasprodati, prema službenom vebsajtu. Prvobitno uvrštavanje Argo-a upozorava da će kompanija moći i ubuduće da dodaje i uklanja kriptovalute iz svojih ponuda.

Nešto ranije ove nedelje, drugi najveći svetski bitkoin (BTC) dobavljač hardvera za rudarenje Canaan Creative uveo je "prvi ikada" BTC televizor za rudarenje sa prosečnom snagom od 2,8 triliona heša u sekundi.

I u ponedjeljak, neimenovani izvori otkrili su da hardverski gigant za rudarenje kriptovaluta Bitmain, navodno, planira da "vrlo brzo" sprovede prekomorsku privatnu inicijalnu ponudu (IPO), nakon što je zaradio milijardu dolara u prvom kvartalu 2018. godine.

 


Pripremio: Nikola Mosurović