Još jedan slučaj “cryptojacking-a” (cryptojacking je definisan kao tajna upotreba vašeg računara za rudarenje kriptovaluta) koji je otkriven na YouTube-u uspešno je rešen od strane Google-a ove nedelje, izveštava Ars Technica. Prema navodima iz izveštaja, anonimni hakeri su uspeli da pokrenu reklame na YouTube-u koji su trošili struju i CPU snagu korisnika, kako bi se izvršili kriptovalutni rudarski zadaci za napadače.

Korisnici su ove nedelje počeli da objavljuju pritužbe na društvenim mrežama, govoreći kako su njihovi antivirus programi otkrili kod za rudarenje kriptovaluta u oglasima koje im je YouTube prikazivao.

Prema izveštaju kompanije Cyber Security Trend Micro, napadači su uspeli da postave malver softver na YouTube preko Google DoubleClick reklamne platforme. Oglasi su nesrazmerno ciljali korisnike iz Japana, Francuske, Tajvana, Italije i Španije.

Ogromna većina - devedeset posto – reklama koristila je JavaScript kod koji je obezbedio Coinhive, kontraverzna platforma za rudarenje koja svojim preplatnicima na neovlašćen način omogućuje da zarađuju preko upotrebe računarskih snaga drugih ljudi.

Kao što je u petak otkrio Trend Micro, You Tube oglasi su odgovorni za trostruko povećanje web rudnika u svetu.

Kao odgovor na primedbe korisnika, Google (poseduje YouTube) objavio je da je situacija rešena za nekoliko sati. Prema navodima iz imejla kompanije, ”oglasi su blokirani za manje od dva sata, a malveri su brzo uklonjeni sa naših platformi”.

Međutim, još uvek nema preciznih podataka o vremenskom okviru događaja jer Google nije pružio nikakve dodatne podatke, dok Trend Micro tvrdi da su upozorenja o zlonamernim oglasima počela da se pojavljuju još 18. januara.

Nešto ranije ovog meseca, kompanija za zaštitu softvera Check Point izdala je izveštaj o velikoj rasprostranjenosti malvera za kripto rudarenje, navodeći da je 55% preduzeća širom sveta zahvaćeno ovim napadima. Izveštaj je objavio Coinhive kao broj 1 “Most Wanted Malware”.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić