Rudarenje kriptovaluta vrši nepotreban pritisak na električnu infrastrukturu okruga Daglas, malu teritoriju u državi Vašington, prenosi CNBC.

Kripto rudari hrle u Vašington kako bi iskoristili jeftinije troškove električne energije u državi, stvarajući potrebu za više infrastrukture kako bi držala korak sa višom energetskom potražnjom. Cena po kilovatu električne energije je oko četiri centa u državi Vašington, nasuprot proseku od sedam centi u ostatku SAD-a.

Menadžer ekonomskog razvoja Port of Douglas regiona Ron Krajdlbo odgovorio je na problem tako što planira dodatnih 100 megavata data centra u infrastrukturu okruga.

Krajdlbo je u svom intervjuu za CNBC izjavio:

"Naša infrastruktura se zapravo sprovodi na testu, mi smo puni...Potrebno je malo vremena da sve nadoknadimo, jer je rast bio brz."

Studija iz decembra 2017. godine od strane kompanije za snabdevanje električnom energijom Crescent Electric (CESCO), nazvana Luizijana kao najjeftinija američka država za rudarenje kriptovaluta - jeftina (zelena tarifa) 9,87 centi po vatu čini trošak rudarenja jednog bitkoin oko 3.224 dolara. Prema istoj studiji, Vašington je treća najjeftinija država za rudarenje, a trošak rudarenja jednog bitkoina u proseku iznosi 3.309 dolara.

Rudarenje bitkoina (BTC) i drugih digitalnih valuta izazvalo je debatu o uticaju na životnu sredinu, a kritičari se žale na troškove i moguće efekte takvog energetskog poduhvata. Protivnici tvrde da je rudarenje kripta zapravo manje od dva zla, tvrdeći da proizvodnja fiat novca troši više energije u poređenju.

 

Pripremio: Nikola Mosurović