Servis za kripto rudarenje Coinhive se gasi, pošto je projekat navodno postao ekonomski neisplativ. Tim iza Coinhive-a objavio je vest na blogu 26. februara.

Prema najavi, servis za rudarenje će prestati sa radom 8. marta 2019. godine, dok će korisnički interfejs biti dostupan do 30. aprila 2019. godine. Među razlozima gašenja, developeri navode pad hash rate-a od preko 50% nakon poslednjeg hard-forka monera (XMR).

Servis je navodno pogođen padom kripto tržišta, a vrednost XMR-a pala je za više od 85% u toku godine. "Ovo i najavljeni hard-fork i ažuriranje algoritma Monero mreže 9. marta nas je dovelo do zaključka da moramo da obustavimo rad Coinhive-a", navodi se u objavi.

Coinhive je servis za rudarenje digitalnih valuta zasnovan na JavaScript-u koji se oslanja na to da će računarski kod biti instaliran na veb-sajtove. Kada se instalira, usluga koristi deo računarske snage pretraživača koji učitava sajt. Iako Coinhive nije inherentno zlonamerni kod, postao je popularan među hakerima za 'cryptojacking'.

Ranije ovog meseca, tehnološki gigant Microsoft je uklonio osam aplikacija za Windows 10 iz svoje zvanične prodavnice aplikacija nakon što je kompanija za sajber bezbednost Symantec identifikovala skriveni kod za rudarenje XMR-a. Analiza firme je identifikovala niz zlonamernog softvera koji se nalazi u aplikacijama poput Coinhive XMR koda za rudarenje.

U januaru, izraelska firma za sajber bezbednost Check Point objavila je Indeks globalne pretnje za decembar 2018. godine, navodeći da su prva tri najtraženija tipa zlonamernih programa povezana sa Coinhive-om, i zapečatili su prvo mesto 13. mesec za redom.

U nedavnom izveštaju kompanije za istraživanje sajber bezbednosti Kaspersky Labs otkriveno je da ‘cryptojacking’ predstavlja najveću pretnju sajber bezbednosti - posebno na Bliskom istoku, u Turskoj i Africi. Neautorizovani softver za rudarstvo cilja ne samo PC, već i korisnike pametnih telefona - od perioda 2016. do 2018. godine, ove vrste napada su navodno porasle za 9,5%.