Banka za međunarodna poravnanja (BIS) je saopštila da kriptovalute ne mogu da ispune sve funkcije novca, u članku od 24 stranice objavljenom 17. juna, kao deo godišnjeg ekonomskog izvještaja.

Prema BIS-u, organizacija sa sedištem u Švajcarskoj koju je oformilo 60 centralnih banaka, kriptovalute neće moći  da ispune funkciju novca ‘sredstvo razmene’ u svetskoj ekonomiji. Izveštaj BIS-a opisuje tri ključna "nedostatka" koji će sprečiti kripto da zameni novac, to su "skalabilnost, stabilnost vrednosti i poverenje u realizaciju plaćanja".

BIS kritikuje decentralizaciju kriptovaluta kao propust, a ne snagu, tvrdeći da "poverenje može ispariti u bilo kom trenutku zbog krhkosti decentralizovanog konsenzusa kroz koji se transakcije upisuju."

BIS navodi da većina blokčeinova može u najboljem slučaju samo ponuditi "predpostavljenu" realizaciju transakcija time što će privilegovati najduži lanac na registru za pregovore oko konfliktnih verifikacija transakcija.

U tom smislu, izvještaj alarmira zbog podele blokčeina koji može dovesti do podele kriptovalute što podrazumeva rizik od "potpunog gubitka vrednosti". U izvještaju se navodi pogrešno ažuriranje bitkoin (BTC) softvera u martu 2013. godine, što je izazvalo da se blokčein privremeno podeli i da cena BTC-a padne "gotovo za trećinu", iako BIS ne pominje da je novčić većinu gubitaka imao u roku od nekoliko sati.

BIS takođe ima zabrinutost da, pošto raste podela registra, procesne transakcije zahtevaju struju i računarske resurse koji premašuju čak i opremu najsnažnijih postrojenja.

Banka tvrdi da su "obim komunikacije" i potrebe za skladištenjem povezani sa masovnim kripto usvajanjem "mogli da dovedu Internet do zaustavljanja".

Banka takođe ima zabrinutost oko koncentracije moći u "svim" kriptovalutama, citirajući problem "manipulacije", pri čemu kriptovalute kontroliše mali broj rudara koji imaju moćne resurse sposobne da održe konkurenciju.

Izveštaj je posebno fokusiran samo na kriptovalute koje koriste proof of work, blokčein bez dozvole, iako priznaje postojanje mehanizama alternativnog konsenzusa, kao što su proof of stake, kao i rešenja za skaliranje kao što je Lightning Network, pod uslovom da se oni "tek trebaju dokazati u praksi".

U martovskom izveštaju BIS-a navodi da je opovrgnuta efektivnost takozvanih digitalnih valuta centralne banke (CBDC), upozoravajući na njihove potencijalne "negativne" posledice i pozivajući na dalja istraživanja njihovih mogućih efekata na globalnu finansijsku stabilnost.

 

Pripremila: Majda Petrović