Vodeći provajder usluga kripto plaćanja Bitpay prijavio je jednu milijardu dolara u transakcijama tokom prošle godine, navodi se u saopštenju za štampu od 16. januara.

Prema saopštenju, kompanija je takođe postigla novi rekord u pogledu prihoda od transakcijskih naknada. Među glavnim novim korisnicima ove godine na BitPay platformi su Dish Networks, HackerOne, i država Ohajo.

BitPay je takođe izvestio da je njegov B2B biznis porastao za skoro 255% od 2017. godine.

Uprkos masovnom padu kripta tokom 2018. godine, izvršni direktor i suosnivač BitPay-a Stefen Peir tvrdio je da je kompanija ostvarila rast tokom godine, jer je njen proizvod “jeftiniji i brži od bankarske mreže iz većine regiona sveta.”

Dok se BitPay još uvek navodno fokusira na bitkoin (BTC), usluga izveštava da je dodala i podršku za nagodbu za druge kriptovalute, kao što su bitkoin keš (BCH), i stejblkoini USD Coin (USDC), Gemini dollar (GUSD) i Paxos Standard (PAX).

U aprilu, BitPay je osigurao 40 miliona dolara u B seriji finansiranja, koji je uključio vodeće kripto i IT igrače kao što su Alvin Liu, suosnivač Tencent-a, i Kristofer Klaus, osnivač Internet Security Systems (ISS), firma koju je IBM kupio u 2006.

Krajem 2018. godine, izvršni direktor BitPay-a je tvrdio da očekuje da će masovno usvajanje bitkoina doći za tri do pet godina. U novembru, direktor marketinga BitPay-a, Soni Sing, predvideo je da će cena bitkoina porasti na između 15.000 i 20.000 dolara do kraja 2019. godine.

Takođe u novembru, Cointelegraph je izvestio o istraživanju od strane Chainalysis, u kojoj se navodi da je upotreba bitkoina za komercijalna plaćanja značajno opala tokom 2018. godine.

 

Pripremio: Marko Mihajlović