Džef Kaufman, direktor za pravna pitanja u britanskoj advokatskoj kancelariji Reinolds Porter Chamberlain (RPC), rekao je da bi uvođenje propisa na tržištu kriptovaluta u UK moglo trajati dve godine, prema saopštenju za javnost RPC-a objavljenom 11. oktobra.

RPC je advokatska kancelarija za pravne i poslove osiguranja sa sedištem u Londonu sa kancelarijama u Bristolu, Singapuru i Hong Kongu, a zaposleno je 720 ljudi, uključujući preko 80 partnera i 330 drugih advokata. Od 2014. godine firma je tri puta nazvana advokatskom kancelarijom godine.

Kaufman je rekao da će primena kripto tržišnih propisa u UK trajati oko dve godine, s obzirom na to da se predlozi iz nedavnog izveštaja Odbora za budžet Donjeg doma britanskog parlamenta počinju da napreduju. Kaufman napominje da dosadašnji presedani pokazuju da čak i sitne promene u postojećem regulatornom režimu mogu trajati godine.

Uvođenje novih propisa dovelo bi do povećanog učešća finansijskog nadzora zemlje, Organ za finansijsko ponašanje (FCA), što bi dovelo do zabrinutosti da li FCA ima potrebnu ekspertizu i sredstva za regulisanje kripto industrije.

Regulacija kriptovaluta biće "težak i dugotrajan proces", po Kaufmanu, koji je ukazao na potrebu da se uspostavi ravnoteža "između zaštite učesnika u maloprodaji i omogućavanja uspeha tržišta kriptovaluta u UK." Dodao je:

"Trka za uspostavljanje izvodljivog i regulisanog režima za kriptovalute sigurno je vredna pobede jer njihova upotreba postaje sve rasprostranjenija širom Evrope i širom sveta. Stvaranje kripto trgovačkog centra može takođe imati pozitivne efekte za preduzeća koja posluju na ovim tržištima, kao što su brokeri, investicione banke i pružaoci kastodi usluga, kao i potencijalni porast poreskih prihoda za vlasti. "

U septembru, Odbora za budžet Donjeg doma britanskog parlamenta pozvao je na rešavanje određenih pitanja koja se tiču digitalne valute, kao što su nestabilnost cena, loša zaštita potrošača, rizik od hakerskih napada i pranja novca. Komitet je takođe pozvao FCA da nadgleda kriptovalute, iako trenutno FCA nije zakonski omogućeno da reguliše emitere digitalnih imovina ili kripto menjačnica.


 

Pripremila: Majda Petrović