Izveštaj komiteta za finansijsku stabilnost (AFS) nemačkog Bundestaga otkrio je da kriptovalute ne predstavljaju pretnju za finansijsku stabilnost zemlje, prenosi Cointelegraph auf Deutsch 27. juna.

Studija pominje visoku volatilnost na kripto tržištima i navodi da "im fali opšta prihvaćenost i troškovi transakcija su često relativno visoki":

"S obzirom na to da je sektor i dalje mali, a banke, osiguravajuće kuće i fondovi jedva da su uključeni, implikacije stabilnosti kripto-tokena su do sada ograničene, uprkos visokoj volatilnosti cena i naglo povećanoj tržišnoj kapitalizaciji."

Prema izveštaju, kriptovalute su pre svega špekulativni objekti. Komitet ih definiše kao "kripto-tokene" umesto "valute", jer po njihovom mišljenju, "kripto-tokeni" ne ispunjavaju tri funkcije novca. Po AFS-u, oni ne služe kao sredstvo plaćanja u svakodnevnom životu, kao čuvar vrednosti ili jedinica za obračun.

Iako komisija ne vidi kriptovalute kao pretnju finansijskoj stabilnosti, agencija namerava da prati dalji razvoj u ovoj oblasti usled visoke stope rasta "kripto-tokena".

"Povezivanje sa tradicionalnim finansijskim sistemom moglo bi postati čvršće u budućnosti, na primer, ako trgovanje derivatima kripto-tokena na priznatim berzama, kao što su bitkoin fjučersi, utvrdi njih u tom segmentu. Komitet će stoga nadgledati dalji razvoj, ali trenutno ne vidi razlog za intervenciju zbog makroprudencionih razloga."

Nedavni izveštaj ponovio je izjave date sredinom juna, kada su predstavnici nemačke federalne vlade rekli da kriptovalute ne igraju važnu ulogu u globalnom finansijskom sistemu jer je obim transakcija kripto imovine suviše mali.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić