Kripto softverska kompanija Blockchain lansirala je novi hardverski uređaj koji se integriše sa postojećim onlajn kripto novčanikom, razvijenim u saradnji sa Ledger-om, firmom za bezbednosni kripto hardver, navodi se u saopštenju za Cointelegraph, 25. oktobra.

Hardverski kripto novčanik je vrsta takozvanog "cold storage-a", koji korisnicima omogućava da svoje kriptovalute i privatne ključeve drže oflajn kako bi ih zaštitili od krađe.

Novi uređaj, nazvan "Blockchain Lockbox", navodno je kompatibilan samo sa onlajn blokčein novčanikom kompanije i dizajniran je tako da omogućava korisnicima da skladište sve ili deo svojih kripto sredstava, uz jednostavan pristup njihovom onlajn nalogu.

Direktor Ledger-a Paskal Gautier je komentarisao potez Blockchain-a da integriše svoj ‘lightware’ softver sa Ledger-ovim ‘hardware’ rešenjem za skladištenje, rekavši da su obe firme "jako fokusirane" na bezbednost u kripto prostoru. Dalje je naglasio važnost naslova o "kripto hakovima" kao kontekst za zajednički fokus preduzeća na razvijanje sigurnijih rešenja.

Korisnici mogu navodno da naruče nove Blockchain Lockbox uređaje ili upare svoje postojeće Ledger Nano S uređaje sa onlajn blokčein novčanikom kako bi imali koristi od nove funkcionalnosti i pristupa trgovini.

Blockchain, ranije poznat kao Blockchain.info, pokrenuo je institucionalnu investicionu platformu krajem juna. Ove jeseni, provajder novčanika našao se na LinkedIn-ovoj listi top deset najtraženijih britanskih startapa.

Kao što je objavljeno u julu, Ledger tvrdi da je prodao više od milion hardverskih kripto novčanika u 2017. godini, zaradio 29 miliona dolara, i sakupio 75 miliona dolara u rundi B finansiranja u januaru. Za drugi krug, kompanija je navodno privukla interesovanje tehnoloških gigantskih kompanija kao što su Samsung, Guglova podružnica GV i Simens, uz glasine da je vrednost Ledger-a milijardu dolara.

Iako su hardverski novčanici široko prihvaćeni kao znatno sigurniji od onlajn rešenja za skladištenje, Ledger je otkrio u februaru ove godine da je pronašao slabu tačku koja može da utiče na sve njegove uređaje i koja može da dovede do toga da korisnici izgube svoja sredstva, a zatim je naglasio način pomoću kojeg korisnici mogu da se zaštite.

 

Pripremila: Majda Petrović