Kripto kompanija iz Dubaija ABBC Foundation složila se da prestane da koristi ime "Alibaba" za svoju kriptovalutu nakon što je kineski gigant za elektronsku trgovinu Alibaba Group podneo tužbu, prenosi Rojters 11. marta.

Odluka Fondacije ABBC navodno je deo nagodbe procesa koji traje skoro godinu dana, a koji je Alibaba pokrenula protiv kripto startapa.

Fondacija ABBC, ranije poznata i kao Alibabacoin fondacija, navodno je izjavila da žali zbog konfuzije uzrokovane njenim nekadašnjim korišćenjem naziva “Alibabacoin” za svoju firmu i kriptovalutu. Prema izveštaju, novčić kompanije sada će se zvati ABBC koin.

Kako je objavio Cointelegraph u aprilu prošle godine, Alibaba je ranije tužio kompaniju zbog kršenja autorskih prava nakon što je ICO prvobitno prikupio 3,5 miliona dolara.

Kasnije, u maju 2018. godine, sud Sjedinjenih Država je presudio protiv Alibabinog zahteva za izdavanje sudske zabrane protiv startapa. Međutim, uprkos neuspehu, u oktobru prošle godine, Alibaba je dobio presudu protiv ABBC fondacije (u vreme Alibabacoin fondacije) u tužbi zbog obmanjujuće upotrebe Alibabe imena u američkom okružnom sudu u južnom okrugu Njujoorka.

Nedavno je Liu Song, potpredsednik Alibabe, rekao u intervjuu da kompanija razmišlja o implementaciji blokčein tehnologije za prekogranične lance snabdevanja.

U januaru su objavljene vesti da je podružnica globalnog telekomunikacijskog giganta Telenor iz Pakistana pokrenula prekograničnu uslugu doznaka koja se pokreće pomoću sistema blokčeina Alibabine podružnice Alipay.

 

Pripremila: Majda Petrović