Uspon kriptovaluta nudi brojnim državama šansu da se oslobode od mejnstrim finansijskih institucija kroz koje obavljaju praksu trgovanja već decenijama.

Nafta je prvi primer ovoga, dok nacije iz OPEC-a još uvek indeksiraju vrednost nafte u dolarima - povezujući ekonomiju - dovodeći robu do američke valute. Zapadna super sila je uvela sankcije za zemlje bogate naftom, ometajući njihovo trgovanje tim resursom.

Prateći primer Venecuele, Rusija i Iran mogu razmotriti korišćenje kriptovaluta dok traže alternativu za dolar.

Sudeći po RT-u,  naftni analitičar predviđa da bi obe zemlje mogle da razmotre virtuelne valute kao metod za prodaju sirove nafte. Analitičar PVM Oil Associates Stefan Brenok navodi da su virtuelne valute način kako da se raščlane veze sa dolarom.

"Pojava kriptovaluta, dakle, predstavlja novi katalizator za zemlje koje proizvode robu i žele da napuste dolar kao sredstvo plaćanja za naftu."

Zemlje koje su najveći svetski proizvođači nafte rade na planovima za zamenu dolara već neko vreme. Kina, Rusija i Iran su spremni da prihvate dogovor o zameni valute o izbacivanju dolara iz trgovanja naftom, dok Kina radi na petro-juan poslu sa Venecuelom kako bi oborio dolar.

Verovatnoća da će ove zemlje trgovati putem svojih tradicionalnih valuta je velika, ali možda bi bilo mudro da razmotre dobre strane bitkoina kao izbor valute kojom bi mogli da trguju.

Zemlje mogu lako izvršiti konverziju svoje valute u bitkoin kao i obrnuti postupak iz bitkoina natrag u valutu, a decentralizovana priroda će ponuditi utočište i predah od internacionalnih trgovinskih sankcija.


 

Pripremio: Bojan Zečević