Kripto pionir Nik Szabo tvrdi da bi centralne banke mogle uskoro da se okrenu kriptovalutama kako bi podržale svoje rezerve.

Szabo je kriptografski veteran koji je još 1998. godine razvio koncept “BitGold”, nikada implementiranu  digitalnu valutu sa fokusom na privatnost, koja se navodi kao preteča bitkoina. On je prvi koji je osmislio pametne ugovore još 1996. godine i ostaje vodeći mislilac u kripto sferi.

U svojim opažanjima nakon izlaganja na Izraelskom bitkoin samitu u Tel Avivu, Szabo je naveo da u 2019. godini postoji mogućnost da će sve veći broj ljudi kriptovalute smatrati zdravom alternativom postojećim apoenima centralne banke i tvrdi:

“Biće nekih situacija u kojima centralne banke neće moći da veruju stranoj centralnoj banci ili vladi da čuva njihove obveznice. Jedno od postojećih rešenja jeste da švajcarska vlada čuva obveznice, ali to nije rešenje kojim je maksimalno umanjen rizik. Sama švajcarska vlada je podložna političkim pritiscima, pa su kriptovalute bolje rešenje.”

Rezerve centralnih banaka, koje mogu biti u nacionalnoj ili stranoj valuti ili drugim međunarodnim sredstvima rezervi predstavljaju integralni bedem postojećeg finansijskog sistema i koriste se za pokrivanje obaveza, pružaju oslonac protiv ekonomskog rizika i utiču na monetarnu politiku.

Szabo je posebno izdvojio zlato kao ranjivo, navodeći istorijski presedan nacističke pljačke zlatnih rezervi Evrope, počevši od Austrije 1938. godine.

U daljem saopštenju, Szabo je predvideo da će se usvajanje kripta povećati u zemljama u kojima je loše upravljanje privredom dovelo do pogoršanja devalvacije i/ili inflacije nacionalne valute, kao i u politički izopštenim državama koje su pod pritiskom međunarodnih sankcija.

Vraćajući se na trenutno stanje tehnološkog razvoja kripto sektora, Szabo predviđa da će u 2019. doći do ubrzanog usvajanja Lightning Network-a.