U nečemu što izgleda kao interni izveštaj kompanije (objavljenom 8. februara 2018.), predstavnici J.P.Morgan-a su nazvali kriptovalute "inovativnim vrtlogom" oko blokčeina i naveli su da "najverovatnije neće nestati".

Ono što možemo izvući iz ovoga što je navodno bankarski gigant naveo je da kompanija gleda poprilično optimistično na budućnost kripta.

"Kriptovalute su lice novog inovativnog vrtloga oko blokčein tehnologije koja donosi veliku volatilnost i konstantne probne greške i neuspehe novih proizvoda," navodi se u izveštaju.

Uprkos mešovitim tonovima koje izveštaj pruža, razlika u javnim stavovima kao i mišljenjima J.P.Morgan-a o kriptovalutama u proteklih šest meseci je "opipljivija".

U septembru 2017. godine direktor J.P.Morgan-a Džejmi Dimon postao je "ozloglašen" u kripto sektoru nazivajući bitkoin "prevarom", ciljajući na veliku nestabilnost cena koju banka sada naziva "izazovom" sa kojim se kripto imovina sada susreće.

Dimon je kasnije tvrdio da "više neće govoriti o bitkoinu," dok je prošlog meseca javno objavio da "žali" zbog komentara da je reč o prevari.

Govoreći za Cointelegraph na Svetskom ekonomskom forumu u januaru 2018. godine u Davosu, Dimon je potpuno odbacio ideju da je on bio "skeptik" po pitanju bitkoina.

U međuvremenu, nedavno objavljeni izveštaj je ponudio ideje kako bi se kriptovalute mogle najbolje iskoristiti.

"Kriptovalute najverovatnije neće nestati i mogle bi lako preživeti u različitim formama i oblicima među igračima koji žele veću decentralizaciju, peer-to-peer mrežu i anonimnost, čak i dok je drugi sumnjiv," nastavlja se sumiranje u pozitivnom tonu.

"Osnovna tehnologija za kriptovalute mogla bi imati najveću primenu u područijima gde su trenutni platni sistemi spori, kao na primer prekogranični, kao plaćanje, nagrada u tokenima ili sistemi finansiranja za druge blokčein inovacije i Internet stvari (IoT), kao i deo sive ekonomije."

Prošle nedelje J.P.Morgan je bio jedna od nekoliko američkih banaka koja zabranjuje klijentima kupovinu kriptovaluta putem kreditnih kartica.


 

Pripremio: Bojan Zečević