Švajcarski grad Cug poznat pod imenom "kripto dolina" će ovog leta održati opštinsko glasanje putem blokčeina - izveštava lokalni medijski servis Swissinfo.ch 8. juna. Datum kada se planira glasanje je negde između 25. juna i 1. jula, a navodno to će biti prvo švajcarsko opštinsko glasanje putem blokčeina.

Prema izveštaju, predstojeće probno glasanje implementiraće gradski digitalni ID (eID) sistem koji je pokrenut u novembru 2017. godine. Sistem će građanima omogućiti glasanje putem mobilnih uređaja.

Pored glasanja o manjim opštinskim pitanjima, građani će takođe biti pitani da li blokčein eID sistem treba biti korišćen u glasanju putem referenduma u budućnosti. Kako je predstojeće glasanje probno, njegovi rezultati će biti neobavezujući za gradske vlasti - izveštava Swissinfo.ch.

Postavši "kripto dolina", globalni centar kripto i blokčein razvoja, Cug je postao takođe jedan od vodećih centara "svetskog ekosistema za kripto, blokčein i tehnologiju distribuiranog registra." U 2016. godini Cug je pokrenuo inicijativu prihvatanja bitkoina kao metodu plaćanja za određene opštinske usluge.

Zahvaljujući prisutnosti "kripto doline" kao i neoporezujćoj kripto politici prema investitorima, Švajcarska je kako se navodi broj jedan blokčein prijateljski nastrojena zemalja u Evropi.

Šestog juna, privatna banka Hypothekarbank Lenzburg, postala je prva banka u Švajcarskoj koja je obezbedila poslovne račune blokčein i kripto kompanijama.

 

Pripremio: Bojan Zečević