Globalni kripto novčanik Abra je omogućio direktnu kupovinu i prodaju kriptovaluta na račune evropskih banaka, prema saopštenju PR Newswire u utorak, 4. septembra.

Abra, koji nudi 28 kriptovaluta za korisnike širom sveta, od sada će podržavati bankovne račune jedinstvene evro platne zone (SEPA). Kako se navodi na zvaničnom Tviter nalogu kompanije, pokrenuta je aplikacija evropske banke za kupovinu kriptovaluta.

Korisnici sada mogu da zamene evro ili nekoliko drugih nacionalnih valuta direktno u svoj novčanik, koji se, zauzvrat, može konvertovati u 28 kriptovaluta koje nudi Abra uključujući Itirijum (ETH), Lajtkoin (LTC) i Ripl (XRP).

Bil Barid, osnivač i direktor Abra, objasnio je inovaciju:

"Sa korisnicima iz preko 70 zemalja širom sveta i većom potražnjom za mogućnostima ulaganja u kriptovalute sa bilo kojeg bankovnog računa, zaista je važno dati investitorima priliku da koriste svoje Arba novčanike direktno sa bilo kojeg bankovnog računa."

Uz podršku SEPA bankovnih računa, Abra je najavio još tri novčića koji su dodati na novčanik: Cardano (ADA), Basic Attention Token (BAT) i Tron (TRX).

Do današnjeg saopštenja, novčanik Abra je mogao da bude finansiran samo od strane američke banke i “wier” transfera u Sjedinjenim Državama, zajedno sa debitnim i kreditnim karticama American Express, Visa i MasterCard širom sveta.

Jedinstvena evro platna zona (SEPA) je sistem plaćanja koji pojednostavljuje bankarske transfere unutar EU. Trenutno obuhvata 28 članica EU, zajedno sa četiri članice Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska), i Andoru, Monako i San Marino.

Kao što je Cointelegraph objavio još u martu 2018. godine, glavni američki kripto novčanik i berza Coinbase dobila je licencu za e-novac od UK Financial Conduct Authority (FCA) da bi sprovela svoje poslove u Velikoj Britaniji, kao i u 23 zemlje u Evropskoj uniji. Nije odmah bilo jasno da li Coinbase u budućnosti može da zadrži EU licencu zbog Brexita.

 

Pripremio: Nikola Mosurović