Drugog dana BlockShow konferencije 2018. godine, Džimi Vels, suosnivač Vikipedije izjavio je da su kriptovalute i blokčein "u balonu" (utorak 29. maj).

Kao deo prezentacije o objektivnoj budućnosti kripto sredstava nasuprot njihovom predstavljanju u medijama, Vels je preneo iskreno mišljenje o novonastaloj industriji.

"Mislim da je ovo sfera koja ima ozbiljnu potrebu za pravim novinarstvom",  počeo je, a zatim i dodao,"upravo sada, mi smo u balonu, kripto svet je apsolutno, definitivno u balonu. Mislim da nema mnogo ljudi koji se ne bi složili sa ovim."

Njegovi komentari dolaze nakon nastavka pada cene bitkoina, sa rekordno niskom cenom u maju od 7.050 dolara, dok za sada bitkoin uspeva da se zadrži iznad 7.000 dolara. To je nešto što komentatori bez sumnje nisu očekivali da će potrajati i tokom ove nedelje.

Vels ponovio širi skepticizam o blokčein projektima koji su se pojavili u poslednjih nekoliko nedelja.

Andreas Antonopulos na konferenciji u Poljskoj ranije ovog meseca, zajedno sa bitkoin devolperima Džimijem Songom i Džonatanom Korganom na Konsenyus konferenciji 2018 preneli su nam odbrambene stavove naspram bitkoin osuda.

Ove nedelje, čak i kineska vlada utvrdila je da je prosečan vek trajanja blokčein projekta samo 15 meseci.

"Nisam ovde da vam kažem da će sutra pući, situacija prvo može postati još intezivnija", nastavlja Vels i dodaje:

"Stvar sa balonima je takva da nikada ne znate kada će se završiti (pući)...može se desiti da puknu sutra, ali što je još važnije, to će se destiti, pući će."

 

 

Pripremio: Bojan Zečević