Lokalna britanska kriptovaluta HullCoin unapređuje svoj status i čak nudi korisnicima smanjenje poreza.

Kako je Financial Times objavio ove sedmice, HullCoin, koji postoji već nekoliko godina, povećao je svoju korisničku bazu i privukao državne fondove.

240.000 funti je sada namenjeno propagiranju šeme koja nagrađuje korisnike koji obavljaju društveno korisne zadatke u lokalnoj zajednici. Korisnici potom koriste nepromenjivih dokaza o svom radu i njegovom uticaju, evidentiranim na blokčeinu.

Sada, dodatne pogodnosti mogu čak uvideti i lokalne vlasti, smanjenjem plaćanja poreza za lokalnu upravu - mesečnu naknadu koju građani plaćaju za državne usluge.

“Koristeći blokčein tehnologiju, ugrađivali smo vremensku odrednicu o pozitivnom društvenom ishodu bilo kakve aktivnosti vezane za sam novčić”, izjavio je David Šeperdson, izvršni direktor za razvoj Kaini Industries.

“Ovo stvara distribuirani registar svih socijalno dobrih stvari koje se dešavaju u zajednici i ljudima daje društveni CV koji mogu pokazati potencijalnom poslodavcu.”

HullCoin je jedan od nekoliko postojećih lokalnih kriptovaluta koji deluju u gradovima Velike Britanije,drugi primeri,uključujući Liverpool Local Pound i Local Pound East London.

U međuvremenu, trgovci u Halu već mogu iskoristiti svoj “moralni kompas” kako bi ponudili različite popuste na HullCoiners-u na osnovu njihovog socijalnog zapisa na blokčeinu.

“Ako je dobra stvar prestati pušiti Ili izvesti nečijeg psa u šetnju, mogu da ponudim 10%-15% popusta”, objasnio je vlasnik lokalnog lanca prodavnica kolača.

“Ako neko dobrovoljno da krv ili spase osobu iz vozila koje gori, možda bi mu odobrio popust i od 100%.”


 

Pripremio: Nenad Ćurčić