Firma za forenziku i analizu kriptovaluta Elliptic povezala je XRP tokene u vrednosti od 400 miliona dolara sa nezakonitim transakcijama.

U saopštenju za štampu objavljenom 20. novembra, firma je navela da "400 miliona dolara nezakonitih aktivnosti koje je Elliptic identifikovao predstavlja manje od 0,2% ukupnih XRP transakcija, pokazujući da je velika većina aktivnosti legitimna."

Praćenje nezakonitih aktivnosti sa XRP-om 

Elliptic je počeo analizu XRP-a pre više od godinu dana i utvrdio je da je nekoliko stotina XRP naloga povezano sa ilegalnom aktivnošću - od krađe do prodaje ukradenih kreditnih kartica, dalje piše u saoštenju. Komentarišući nalaze, Tom Robinson, glavni naučnik i suosnivač kompanije Elliptic, rekao je:

"Kako se razvija kriminalna upotreba kripto imovine poput zloupotreba XRP-a, mi smo posvećeni tome da ukažemo na ovu nezakonitu aktivnost, dajući finansijskim institucijama poverenje koje im je potrebno da se bave kripto ekosistemom. XRP dobija sve veću privlačnost u regionu APAC među finansijskim institucijama i bankama."

Firma je predstavila svoja otkrića kao deo uvođenja beta verzije podrške za nadgledanje transakcija za XRP koja omogućava klijentima da provere da li je transakcija povezana sa kriminalnim aktivnostima ili sankcionisanim subjektima. U svojoj analizi Elliptic sprovodi neprestana istraživanja dark veba, identifikuje obrasce pranja novca i prikuplja podatke koji XRP naloge povezuju sa poznatim entitetima.

Borba protiv nelegalne upotrebe kriptovaluta

Nedavno je analitička kompanija Chainalysis lansirala upozorenja zbog sumnjivih transakcija u 15 glavnih kriptovaluta. Cilj ovog alata je da pomogne berzama kriptovaluta i drugim finansijskim institucijama da ublaže svoje regulatorne i reputacione rizike.

Iako kripto kompanije uglavnom pokušavaju potstaknuti integritet mreže postavljanjem baunti programa koji nagrađuju takozvane bele hakere za otkrivanje ranjivosti, neki članovi industrije poput Džona Mekafia tvrde da vlasti ne treba da zahtijevaju od kompanije za kriptovalute i trgovačkih platformi koje će im pomoći da kontrolišu upotrebu digitalnih valuta u nezakonitim aktivnostima.