Kriptovaluta fokusirana na privatnost, grin, je uspešno završila prvi hard-fork na svojoj glavnoj mreži. Hard-fork je izvršen u bloku 262.080 17. jula, kao što je prikazano na grinovom blok pretraživaču Blockscan.

Prema zvaničnom saopštenju iz razvojnog tima Grin-a, hard-fork je dizajniran da obeshrabri rudarenje grina putem namenski integrisanih kola (ASIC), a takođe uključuje i novu iteraciju “šeme neprobojnog premotavanja” za grin novčanike.

Kao što je ranije diskutovao autor Džon Tromp, autor Kukavičjeg ciklusa (Cuckoo Cycle), navodno nema naznaka da korisnici još uvek koriste ASIC za rudarenje grina; međutim, ginova sekundarna PoW šema Cuckaroo29 treba da se stalno ponavlja kako bi se sprečilo ASIC rudarenje: 

“Tokom ovih 133 dana rudarenja grina, nema znakova bilo kakvog ASIC rudarenja. Mi znamo za nekoliko ASIC proizvoda koji su planirani da izađu ovog leta. U onoj meri u kojoj su takvi ASIC-i ugrađeni u podršku za Cuckaroo29, želimo da naša podešavanja razbiju takvu podršku.” 

Kao što je ranije saopštio Cointelegraph, grin je 5. juna predložio datum i blok u kojem će se izvršiti hard-fork. Grin planira da nastavi sa hard-forkovima svoje glavne mreže u redovnim intervalima, pri čemu će se svaki hard-fork pojavljivati otprilike svakih šest meseci, odnosno nakon sledeći 262.080 blokova.

Kako se radi o hard-forkovima, prethodne transakcije na blokčeinu više neće biti prepoznate kada se pokrene nova verzija glavne mreže. Pored toga, grin očigledno koristi “Mimblewimble” protokol, kriptografski protokol čije ime je preuzeto iz filmova o Hariju Poteru. Ovaj protokol navodno dozvoljava da se transakcije zamagle, sa rezultatom održavanja privatnosti korisnika i onemogućavanja dvostruke potrošnje.