Ukupna tržišna vrednost kriptovaluta je prešla 300 milijardi dolara, prema marketcap.com, pogotovo nakon što je cena bitkoina skočila iznad 10.000 dolara. Kapacitet tržišta je podstaknut brojnim faktorima, ali bitkoin nastavlja da održava dominaciju sa udelom od 53%.

Kretanje ukupne tržišne kapitalizacije je podstaknuto ogromnim skokom vrednosti bitkoina, ali su i ostali novčići imali odličan period. Itirijum i lajtkoin su imali posebno jake nedelje, sem itirijuma koji je postigao najbolje rezultate do sada i drugi altkoini kao što su monero, IOTA i deš pokazali su se jako dobro.

Šta pokreće tržište

Povećanje tržišne kapitalizacije odražava opštu atmosferu među pokretačima tržišta da će tržište kriptovaluta nastaviti da raste. Investitori počinju da se priključuju tržištu i ostvaruju značajne dobitke. Povećani udeo u hedž fondovima, kao i povećana prepoznatljivost na tržištu su snažniji signali za tržište.

Poslednji uspon bitkoina bio je povezan sa padom altkoina, ali najnoviji rast je sa sobom vodio i altkoine. To bi mogao biti snažan znak za tržište u celini. Prema mnogim insajderima, tržište je tek počelo da se pokreće sa porastom investicija. Prema rečima Mihaila Lale, osnivača i tvorca WAWWLLET-a:

“Gravitacija je ključni element. Investicijske reke pune jezera sa 300 milijardi dolara zbog prirodnog toka. Tržište je privučeno potrebom i mogućnostima. Tek smo na početku, a jezero je samo 15% opterećeno.”


 

Pripremio: Nenad Ćurčić