Izveštaj ruske Agencije za analizu kreditnog rejtinga (ARCA), objavljenog u četvrtak, 7. juna, navodi da kriptovalute još uvek nisu upotrebljive kao sredstvo plaćanja.

Prema ARCA-u, kriptovalute "trenutno ne ispunjavaju u  potpunosti ni jednu od funkcija novca", jer je nestabilnost kursa previsoka – u poređenju sa nestabilnošću cena hrane - kako bi ona bila efikasna kao metod za plaćanje.

U izveštaju se takođe navodi da upotreba kriptovaluta "još ne smanjuje troškove transakcija u ekonomiji" zbog "neefikasnosti energije" [...] nedostatka ekonomskog obima u pružanju sajber sigurnosti [i] niske brzine unosa u registar [blokčein]: "

"Svi ovi faktori smanjuju vrednost potencijalne prednosti, kao što je smanjenje broja posrednika u bankarskim poravnanjima."

ARCA piše da upoređivanje kriptovaluta sa fiat valutama sa "sopstvenom unutrašnjom vrednošću" naglašava kako je tržišna vrednost kriptovalute "formirana uglavnom prema očekivanjima spremnosti investitora da je prodaju u budućnosti po višoj ceni".

Faktori koji bi mogli povećati upotrebu kriptovaluta, prema ARCA, uključujući i "pooštravanje sankcija u pozadini rastuće spoljne politike i eksternih ekonomskih tenzija".

Tokom svog tradicionalnog odgovaranja uzivo na pitanja pred publikom, ruski predsednik Vladimir Putin govorio je dvosmisleno, ali uglavnom negativno o kriptovalutama.

Međutim, Putin je napomenuo da će Rusija razmotriti kako može da koristi kriptovalute kako bi "izbegli bilo kakva ograničenja u oblasti međunarodnih finansijskih aktivnosti", što bi moglo biti upućivanje na izbegavanje Zapadnih sankcija koje su im trenutno nametnute.

Izveštaj ARCA zaključuje da korišćenje kriptovaluta u budućnosti Rusije nije verovatno postalo široko rasprostranjeno zbog "prilično teškog pristupa regulaciji od strane centralne banke Ruske Federacije, visokih investicionih rizika, neadekvatnog broja kompanija spremnih da prihvate plaćanje za svoju roba i usluge u kriptovalutama, [...] i nedostatak garancija za sigurnost sredstava koja su inherentna tradicionalnom novcu."

Glavni ruski zakon o kriptovalutama i blokčeinu, "O digitalnoj finansijskoj imovini", skoro je jednoglasno usvojen tokom prvog čitanja krajem maja u Državnoj Dumi. Konačna verzija zakona o kripto regulaciji biće doneta do 1. jula.
 

Pripremila: Majda Petrović