Cene bitkoina (BTC) i altkoina možda su već dostigle minimum, pokazuje nova analiza kripto berze Binance 11. aprila.

U najnovijem izdanju svojih istraživanja, berzina grupa za analizu, Binance Research, istražila je različite trenutne fenomene i trendove na tržištima kriptovaluta.

Među njima je i korelacija između cene bitkoina i cena altkoina, podaci u periodu od 2014. do 2019. potvrđuju da period od 90 dana do sredine marta predstavlja najduži period sa visokom korelaciom cena u istoriji tržišta.

Prema istorijskom ponašanju, takvi periodi imaju tendenciju da pokreću obrnute trendove. 90 dana do sredine marta uključili su pad bitkoina sa 6.500 dolara na oko 3.100 dolara, što je navelo Binance na pomisao da bi tržišta sada mogla da krenu na gore po završetku rekordno dugog perioda korelacije.

"Nakon što je izašao iz perioda najvećih unutrašnjih korelacija u istoriji kriptovaluta, podaci bi mogli da potvrde sumnju da je kripto tržište već došlo do dna”, navode iz berze.

Kako je izveštavao Cointelegraph, Binance je prethodno proučavao promenu odnosa između cena bitkoina i altkoina, zaključujući da su altkoini postali sve manje povezani sa bitkoinom, ali više u odnosu na dolar.

Najnoviji izveštaj takođe je imao uvid u sastav kripto investitora: institucionalni investitori kontrolišu oko 7% ponude, kaže Binance, otprilike na nivou od trinaestine institucionalne kontrole na tržištu akcija SAD-a.

Prošle sedmice, još jedna poznata figura je u međuvremenu podržala tvrdnje da su kripto tržišta došla do dna.

Tomas Li, viši tržišni analitičar i suosnivač Fundstrat Global Advisors-a, ukazao je na trogodišnja visoka očitavanja na svom takozvanom "Bitcoin Misery Indeksu (BMI) kao potencijalnom dokazu da neće doći do daljnjeg pada.

"Ključni činilac je […] dodatni dokaz da je opadajuće tržište za bitkoin verovatno završeno na 3.000 dolara", napisao je na Tviteru u četvrtak.