U kratkom intervjuu za CNBC, Evropska Centralna Banka (ECB) je, 7. februara, iznela svoj stav o regulaciji kriptovaluta, opisujući ga kao zadatak čije izvršenje nije prioritet.

Predsedavajuća Nadzornog odbora Daniel Nui dodala je da iako nema indicija da li će regulacija za kripto doći Iz Evrope, učešće ECB banke u toj sferi je “veoma, veoma malo”.

“Razmatramo problem o regulaciji, spremni smo da učinimo nešto ako  to bude potrebno, ali trenutno se taj problem ne nalazi na vrhu spiska naših obaveza”, izjavila je za televiziju.

Komentar je predhodio sve više očekivanom samitu G20, koji se održava u martu ove godine u Argentini, gde će regulacija kriptovaluta biti glavna tema diskusije.

Tokom prošlogodišnjeg Svetskog Ekonomskog Foruma (WEF), član uprave Benoa Koeur rekao je da očekuje od međunarodne zajednice da se potpuno posveti ovom pitanju na predstojećem događaju u Buenos Ajresu.

Izuzev poziva francuskog ministra ekonomije, Bruna le Mera,  da se povećaju napori oko regulacija kriptovaluta, ostatak birokratije u Evropi se čini manje zainteresovanim za intervenciju.

"Mi ne pratimo sistematski relevantnu štednju digitalnih valuta od strane nadzornih institucija", izjavio je predsednik ECB Mario Dragi Evropskom parlamentu u Strazburu u ponedeljak. Dragi je dodao:

"U stvari, kreditne institucije ... pokazuju ograničeni apetit za digitalne valute, kao što je bitkoin."


 

Pripremio: Nenad Ćurčić