Kriptovaluta Verge (XVG) fokusirana na anonimnosti, izgubila je 25% svoje vrednosti 4. aprila, kada su se pojavile vesti o očiglednom haku koji su programeri “rešili” slučajnim pokretanjem hard-forka.

Prema različitim izvorima iz štampe i društvenih mreža, uključujući i programera kriptovalute Verge poznatog kao Sunerok, bag je omogućio manipulaciju vremenskih oznaka na rudarskom bloku. Ovo je stvorilo potencijal da se nelegitimni novčići pojave niotkuda.

"Trenutno se na XVG mreži dešava napad >51%, koji eksploatiše grešku prilikom izmenjene mete u XVG kodu", izveštava Supronova Mining Pool OCmine na Bitcointalk-u.

"Zbog nekoliko bagova u kodu XVG, možete iskoristi ovu mogućnost da izrudarite blokove sa skrivenom vremenskom oznakom. Kada pošaljete blok koji ste izrudarili (kao zlonamrni rudar ili udruženje rudara) jednostavno postavite lažnu vremensku oznaku koja će biti jedan sat unazad i XVG će tako "misliti" da je poslednji blok koji je izrudaren sa tim algoritmom bio pre sat vremena."

Debakl dolazi samo tri nedelje nakon što je Džon Mekafi izvestio da je Verge izgubio kontrolu nad svojim tviter nalogom zbog hakera, navideći da finansijska sredstva nisu u opasnosti.

Međutim, nakon novih izveštaja o bagovima, Snerok je prihvatio stav da će se stvar rešiti sama od sebe, slučajnim puštanjem hard-forka.

"Vi ste svesni da je “Popravka” koju ste uradili zapravi hard-fork? Dakle vaš snapshoot blokčeina više nije validan, novčanici više neće moći da budu sinhronizovani, a trenutni blokčein jednostavno više ne može da se koristi sa novom 'popravkom'? OCminer nastavlja.

Suprnova Analiza izložila je da je hak zaustavljen 5. aprila, “Obradio sam logove i video da je haker započeo napad na blok ‎2014060 i zaustavio se upravo sada na bloku ‎2026196, ..., napisao je OCminer u postu.

Poslednji zvanični post kompanija Verge objavljeni su na Tviteru pre 19 sati tvrdeći da su sredstva mogla biti korišćena samo tri sata:

 

 

Pripremio: Nikola Mosurović