“Uvek ciljaj Mesec, jer i ako promašiš završićeš među zvezdama”, upravo ta rečenica mi je odzvanjala u glavi tokom mog povratnog leta u Moskvu, vraćajući se sa još jednog CryptoFriends Netup-a(*Netup – neka vrsta mitapa sa „ostvarivaljem dobrih kontakata I pravljenjem dobrih poslovnih prilika za budućnost“) održanog u Hilton Purobeach-u.

Ja sam obično protiv jednostavnih hotelskih događaja, ali tamo je bio neverovatan bazen na vrhu hotela koji se nalazi u delu Brselone gde dominira savremena umetnost, a u isto vreme je i finansijski centar. Događaj je i više nego ispunio očekivanja uzimajući u obzir ljude koji su se okupili na njemu i atmosferu koja je bila krajnje opuštajuća. Sve je bilo podrađeno razgovorima o blokčeinu i ICO projektima.

Sam događaj je bio krunisan specijalnim gostom, Brukom Pirsom, koji je održao veoma inspirativan govor koji je bio veoma nadahnjujući za prisutnu publiku, koju su činili različiti investitori i novinari sa različitih strana. Bruk je naznačio trenutne mogućnosti i izazove u sektoru i istakao je kako je, više nego ikada, značajno otvarati kompanije i stvarati ideje koje će u prvi plan staviti krajnje korisnike. Povećanje lojalnosti i ostvarivanje obećanog će biti kjuč za dalje uspehe.

Njegova završna rečenica, kojom je finalizirao neverovatan nastup, o značaju sanjarenja me je  inspirisala da napišem ovaj članak.

Gledati unapred

Kako je dan prolazio tako su i ostali učesnici skupa razmenjivali svoje snove i želje sa prisutnima. Deset startap kompanija je predstavilo svoje ICO projekte, sa ciljem plasiranja na Hypethon held u Blockshow Asia u Singapuru.

Bili smo svedoci neverovatne palete ideja koje su bile izložene, od decentralizovane DDoS zaštite i nagradom zasnovanih marketinškim događaja Chatbot-ova, pa sve do bespilotnih letilica baziranih na blokčeinu. Na kraju, samo tri tima su mogla da nastave dalje.

Koristio se sistem za glasanje u realnom vremenu koji je zasnovan na  blokčeinu. Prvo mesto je zauzeo tim „United Traders“, koji je imao za cilj da pruži vrhunska rešenja za svet kripto finansija. Njihov tim mi se veoma svideo, to su bili momci koji su izgledali veoma mlado, ali uprkos tome su bili ubedljivi i puni samopouzdanja. Na drugom mestu se našao „Izatex“, platforma koja koristi mobilne igrice kako bi pomogla lokalnim firmama da privuku kupce. Ideja je bila bliska onoj u Pokemon Go-u, ali dovodi do masovnog usvajanja kripto tržišta i potencijalne stvarne zarade. Treće mesto je pripalo „Prosens-u“, prvoj globalnoj decentralizovanoj platformi za distribuciju sadržaja virtuelne realnosti. To je platforma koja služi za emitovanje različitih događaja u virtuelnoj realnosti i oni privlače preko 500 hiljada pregleda širom sveta.

Programeri koji su radili na ovim projektima će putovati u Singapur 29-30 novembra, kako bi prezentovali njihove ICO projekte pred potencijalnim invenstitorima i globalnom CryptoFriends zajednicom.

Kada smo startovali sa pričom oko CryptoFriendsa, naša zamisao je bila da što više ljudi privučemo u kripto zajednicu što bi za cilj imalo da se razmenjuju mišljenja, znanje i grade dugotrajne veze, čak i prijateljstva. Takođe mi je velika čast da kao podršku imam vodeće ljude iz oblasti blokčeina.

Pored Bruka, slušali smo od Kristal Rouz, Ijela Hercoga, Džejsona Kinga, Erika Benca i Aleksa Bauša. Imati takve ljude oko sebe, u intimnom okruženju, predstavljalo je zaista lep osećaj, koji će ostati u sećanjima svima koji su prisustvovali događaju. Netup ne bi mogao da se odrzi bez podrške naših sponzora, oni znaju ko su i zašto su uz nas. Zaista sam zahvalan na vašeoj podršci, momci, sve mozemo da uradimo dok smo zajedno.

Po završetku događaja, naš tim je ugostio glavne predavače, timove sa najbolje odrađenim ICO projektima i Netup sponzore na „proof-of-Steak“ večeri u otmenom W Hotel hotelu. Ovo je bilo drugi događaj tog tipa – „Proof-of-Steak 2.0“(prvi se održao u Rusiji)

Biti u ovakvom okruženju, gde su se kompanije između sebe družile, delile priče i produbljivali prijateljstva, je bilo veoma ugodno. U narednim nedeljama moj tim će se pripremati za sledeći Hypethon u Blockshow Asia i bez obzira što je to veoma zahtevan posao, mi ga ne bismo radili da ne volimo isti! Kao što nam je Bruk Pirs rekao, sanjamo veliko!

 

Pripremio: Miodrag Radonjić