CryptoKitties, igra za kolekcionare digitalnih mačaka bazirana na itirijumu, obradila je više od 12 miliona dolara prodaje na svom decentralizovanom tržištu.

U suštini, CryptoKitties je igra poput igre Tamagotchi, razvijena kao decentralizovana aplikacija (dapp) koja se pokreće na vrhu protokola itirijuma. Svaki digitalni mačak predstavlja jedinstvenu kripto imovinu, a vlasništvo nad njom ne može se promeniti, jer je integrisan na nepromenljivi Itirijum blokčein.

Skupe mačke

Prema podacima iz prodaje, pet najređih digitalnih mačića na platformi CryptoKitties prodato je za preko 100.000 dolara po satu, a najskuplji digitalni mačak je prodat za oko 120.000 dolara. Neki analitičari i istraživači su doveli u pitanje vrednost ovih digitalnih maca i da li je i sama platforma održiva dugoročno.

Nešto još veće

Iako velika većina kritičara CryptoKitties percepira platformu kao jednostavnu kolekcionarsku igru, istaknuti investitor rizičnog kapitala, Andresen Horovic partner i izvršni direktor Earn.com-a Balaji Srinivasan objasnili su da je CryptoKitties demonstrirao međunarodno trgovanje digitalnim sredstvima na blokčeinu u velikom obimu. On veruje da je igra dokazala da se imovina može trgovati na decentralizovan način bez učešća posrednika.

Koristeći isti mehanizam i tehnologiju koju koristi CryptoKitties, digitalno sredstvo se može lako zameniti kroz decentralizovanu platformu. Ako se CryptoKitties platforma proceni kao menjačnica digitalnih sredstava bez posrednika, slučaj upotrebe tehnologije postaje intrigantniji od jednostavne igre za kolekcionare.

Dugoročno, investitori i trgovci će moći da razmenjuju digitalna sredstva koristeći decentralizovane aplikacije na itirijum mreži. Oni više neće morati da se oslanjaju na centralizovane platforme koje su osetljive na širok spektar pretnji i sadrže stroge smernice za poznavanja vaših kupaca (KYC) i sprečavanja pranja novca (AML).

 

Ne postoji takva stvar kao što je suštinska vrednost

Štaviše, Bitkoin i tržište kriptovaluta su dokazali da je koncept unutrašnje vrednosti pogrešan. Vrednost je subjektivna i nijedno sredstvo ili valuta na globalnom tržištu nije u osnovi vredna određene vrednosti.

Suosnivač Itirijuma Vitalik Buterin je kao primer uzeo aukciju Salvator Mundi Leonarda Da Vinčija. Da Vinčijeva slika je prodata Saudijskoj Arabiji po ceni 450 miliona dolara. Slika bi mogla predstavljati vrijednost od 450 miliona dolara Saudijskom princu Bader bin

Abdulah bin Mohamed bin Farhan Al Saud, kupcu slike, ali za druge, slika možda neće biti vredna tog iznosa.

 

Vednost digitalnih mačaka na platformi CryptoKitties se određuje na osnovu karakteristika i potražnje, kao i svaka druga kriptovaluta na tržištu sa fiksnim novčanim snabdevanjem. Dodatno, CryptoKitties je pokazao mogućnost trgovine digitalnim sredstvima bez muke, koja bi se mogla implementirati u većoj meri u važnim sektorima kao što su finansije.


 

Pripremio: Nikola Mosurović