Likvidatori hakovane novozelandske berze kriptovaluta Cryptopia povratili su skoro 11 miliona dolara u proteklih šest meseci, ali kažu da je proces i dalje težak

U svom drugom izveštaju o poslovanju u Cryptopia-i, Grant Tornton je potvrdio da su primanja od maja do novembra iznosila oko 10,9 miliona novozelandskih dolara (7,18 miliona dolara).

Fondovi se vraćaju od zaborava

Troškovi, uključujući isplate za određene preferencijalne poverioce, dostigli su 2,46 miliona dolara, što je rezultiralo neto povraćajem od 4,74 miliona dolara.

„Mi nastavljamo da istražujemo poslovanje kompanije i njenih direktora u periodu pre našeg imenovanja kako bismo utvrdili da li postoje bilo koji drugi načini oporavka koji su na raspolaganju kompaniji“, rezimira se u izveštaju.

Grant Tornoton nije komentarisao koliko će duže neisplaćeni poverioci morati da čekaju nadoknadu, navodeći: „U ovoj fazi nije izvodivo proceniti datum završetka likvidacije.“

Primer složenosti kriptovaluta

Cryptopia se ugasila u januaru ove godine nakon što su hakeri ukrali sredstva u vrednosti od oko 16 miliona dolara. Dugotrajni proces je video da likvidatori prikazuju detalje o transakcijama korisnicima, a usklađivanje sredstava je u toku.

„Nikada nije dovršen detaljan postupak usklađivanja između baza podataka kupaca i kripto-imovine u novčanicama“, dodaje se u izveštaju.

Grant Tornton se trenutno fokusira na naloge preko 900.000 aktivnih korisnika, a potencijalno uključuje više od 900 različitih kriptovaluta.

Kao što je izvestio Cointelegraph, berze širom sveta i dalje se suočavaju sa hakovima, pri čemu je pažnja i dalje fokusirana na mnogo veće gubitke koji uključuju bivšu kanadsku berzu QuadrigaCX.

Ranije ovog meseca kriptovalute u vrednosti od oko 340.000 dolara misteriozno je napustila registre južnokorejske platforme Upbit, za šta neki analitičari tvrde da je interni posao. Korisnici će biti namireni sredstvima kompanije.