12. avgust: Kripto tržišta su solidno u zelenom pokušavajući da se oporave nakon nedavnih gubitaka.

Dominacija bitkoina (BTC) - ili procenat ukupne tržišne kapitalizacije koja pripada bitkoinu - nastavlja da beleži rekordni procenat u 2018. godini, blizu 50,9%. Nakon što se vodeći novčić dan ranije odvojio od šireg tržišta - zadržavajući svoje dobitke dok je vrednost ostalih kripotvaluta opala - rast je danas distribuiran praktično svim glavnim kriptovalutama, pokazuju podaci sa Coin360.

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoinom (BTC) se trguje za oko 6.310 dolara u vreme pisanja, sa rastom od stabilnih 3,45% na dan, prema indeksu cene bitkoina Cointelegraph-a. Glavni novčić je zabeležio dnevni maksimum od 6.455 dolara, ali nije uspeo da probije otpor na 6.500 dolara, trgujući se u uskom opsegu od 6.300-6.400 dolara većinu dana. Nakon što je na kratko opao na 6.209 dolara, bitkoin se oporavio u narednih nekoliko sati pre vremena pisanja na nešto iznad 6.300 dolara. Nedeljni gubici ostaju na oko 10%, dok je na mesečnom nivou u porastu od oko 1,42%.

Dnevni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijumom (ETH) se trenutno trguje za oko 322 dolara, sa rastom od 5,31% u vreme pisanja. Posle pada do čak 306 dolara, altkoin je zabeležio jak rast do 330 dolara. Ovi minijaturni pokušaji da se probije na višu cenovnu tačku nisu uspeli da se održe, a altkoin se od tada povukao prema 320 dolara. Gubici itirijuma na nedeljnom nivou su nešto više od 20%, a mesečni gubici su skoro 25%.

Dnevni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Na listi CoinMarketCap-a, svih top 25 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji beleže zdrav rast, a dobici na dnevnom nivou dostižu i do 5-6 procenata.

Među prvih deset novčića po tržišnoj kapitalizaciji, stelar (XLM) i lajtkoin (LTC) su u najvećem dobitku, oboje su zabeležili rast od skoro 6%.

Iako je zastupnik Fejsbuka juče negirao glasine o tome da je gigant razmatrao moguće partnerstvo kako bi napravili Fejsbuk varijantu stelarovog blokčeina, kriptovaluta je ipak zadržala pozitivan impuls.

Dnevni grafikon cene stelara. Izvor: CoinMarketCap

Monero (XMR), koji je na 10. mestu po tržišnoj kapitalizaciji, je zabeležio značajan učinak među prvih deset novčića. U porastu je za 4% na dan i trguje se za oko 93,66 dolara u vreme pisanja.

Među prvih 20 novčića po tržišnoj kapitalizaciji, IOTA (MIOTA), koji je na 11 mestu, porastao je za 4,44% i trguje se za 0,54 dolara u vreme pisanja. Altkoin je i dalje u padu na nedeljnom nivou, ali je od 11. avgusta zabeležio pozitivan momentum.

Dnevni grafikon cene IOTE. Izvor: CoinMarketCap

U kontekstu prvih 20 novčića, NEO i tezos (XTZ) beleže nadprosečni rast od preko 4%.

Kao što je napomenuto, udeo bitkoina u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji je preko 50% i gura ka 51% u vreme pisanja. Dominacija BTC-a je u konstantnom porastu od sredine maja, dok je itirijum u padu na mesečnom nivou u pogledu njegovog udela u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, trenutno na oko 15%.

Tromesečni grafikon kriptovaluta po dominaciji. Izvor CoinMarketcap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 214,7 milijardi dolara u vreme pisanja, blizu njenog najnižeg nivoa u poslednja tri meseca, a dostigla je niži nivo u protekla dva dana. U poređenju sa 410,6 milijardi dolara sredinom maja, tržište je opasno blizu pada od 50%.

Tromesečni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

Pored maloprodajnih i institucionalnih HODLera, rudari kriptovaluta osećaju stegu dugotrajnog pada tržišta. Analitičari su ove nedelje prognozirali da će Nvidia, proizvođač grafičkih kartica (GPU), zabeležiti pad u prihodima od prodaje hardvera za rudarenje, koji je iznosio preko 9% od ukupnih prihoda u prvom kvartalu 2018.

U međuvremenu, direktor američke Mreže za kontrolu finansijskog kriminala (FinCEN) ove nedelje je otkrio da je agencija zabeležila porast podnošenja izveštaja sumnjivih aktivnosti (SAR) povezanih sa kriptom, koji sada navodno prelazi 1.500 mesečno.

Ova rastuća cifra je predstavljena kao pozitivan pokazatelj, pri čemu je direktor naglasio da je poštovanje regulatornih obaveza sve značajnije s obzirom da se "šteta može načiniti pogubno  povećavajućom brzinom i širenjem u digitalnom svetu".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić