Kuba je najnovija u nizu zemalja koja razmatra mogućnost korišćenja kriptovalute kako bi se suprotstavila američkim sankcijama, saopštio je Rojters citirajući vladin izvor 3. jula.

U javnom obraćanju na lokalnoj televiziji, predsednik zemlje, Migel Dijaz Kanel, izjavio je da će se tim planom prikupiti kapital za oko četvrtinu stanovništva, pomažući u plaćanju reformi.

Kuba je osetila snažan efekat krize u Venecueli, koja je ranije bila glavni izvor pomoći.

"Proučavamo potencijalnu upotrebu kriptovalute... u našim nacionalnim i međunarodnim komercijalnim transakcijama, i radimo na tome zajedno sa akademicima", izjavio je ministar ekonomije Alehandro Gil Fernandez.

Kako je objavio Cointelegraph, sama Venecuela je prošle godine pokrenula svoju državnu kriptovalutu, Petro. Takođe osmišljen kako bi se izbegle sankcije, njegovo korišćenje je do sada ostalo ograničeno zbog nedostatka međunarodnog interesa.

Druge države razmišljaju u istom pravcu, kao što je Iran, koji se suočava sa sve više neprijateljskim prijemom u SAD-u.

Ostaje nejasno da li Kuba pokušava da kreira sopstveni kripto token ili želi da koristi postojeći javni, kao što je bitkoin (BTC).

Prema Gilu Fernandezu, reforme koje se finansiraju kriptovalutama su veoma potrebne i omogućile bi da neki oblik decentralizacije u ekonomiji još uvek u velikoj meri funkcioniše na sovjetskim principima.

Takođe postoje planovi da se dozvoli kompanijama koje posluju u kubanskoj specijalnoj ekonomskoj zoni Mariel da dobiju deo prodaje u čvrstoj valuti.