Oportunistički sajber-kriminalci iskorištavaju smrt košarkaške legende Kobi Brajant početkom ove nedelje postavljanjem zamki za one koji pretražuju uspomene na zvezdu. Prema tvitu kompanije Microsoft Security Intelligence 31. januara, hakeri kriju zlonamerni HTML kod koji sadrži cryptojacking skriptu u desktop pozadini sa slikom NBA zvezde.

Cryptojacking je praksa kojom sajber-kriminalci otimaju procesorsku moć sa drugih računara na daljinsko rudarenje kriptovaluta.

Nakon tragične nesreće helikoptera koja je oduzela živote Brajantu, njegovoj trinaestogodišnjoj ćerki i još sedam putnika, povećan je interes za zvezdu i od obožavalaca i od šire javnosti.

Možda nije iznenađujuće da nije trebalo dugo da sajber-kriminalci iskoriste ovo. Sve veći broj ljudi koji traže informacije i slike zvezde samo je sveža grupa potencijalnih žrtava.

Microsoft-ov tim pronašao je zlonamernu HTML datoteku Trojan: HTML / Brocoiner.N!lib sa svojim softverom za zaštitu od virusa Defender. Scenario za rudarenje novčića bio je prerušen u pozadinu radne površine koja sadrži sliku Brajanta. Softver je blokirao veb lokaciju na kojoj se nalazi rudar novčića.

Kako je izvestio Cointelegraph, Brajant je bio strastveni pristalica kriptovaluta, a posebno Trona, koji je na konferenciji niTROn 2019. razgovarao o budućnosti blokčeina sa Sanom na pozornici.

Kao gest poštovanja, San je najavio da će ovogodišnja niTROn konferencija biti posvećena zvezdi. Međutim, imajući u vidu Sanovu prethodnu istoriju sumnjivih promotivnih metoda, neki su na društvenim medijima brzo kritikovali ovaj potez kao besraman.