Istaknuta kompanija za sajber bezbednost Group-IB ocenila je bezbednost najvećih kripto berzi, prema objavi američkog teh medija Next Web u vestima o tehnologiji, u utorak 6. decembra.
Prema istraživanju koje je sprovela kompanija iz Moskve u saradnji sa platformom za osiguranje kripto imovine CryptoIns, platforma Kraken je najsigurnija kripto berza. Nasuprot tome, OKEx –  je sada druga kripto berza po dnevnom obimu trgovanja - A Huobi Pro i CoinCheck su najrizičnija kripto trgovačka mesta, navodi se u izveštaju.
Prema Nex Web-u, Group-IB je odredila novorazvijen sistem procene koji izračunava premije osiguranja za pokriće kriptovaluta koje se nalaze na vodećim berzama.
CryptoIns, koji je podržan od strane švajcarskog brokera osiguranja ASPIS S, sada nudi svoje usluge osiguranja desetinama velikih kripto berzi. Nova politika osiguranja navodno pokriva gubitke od "sajber napada na softver koji koristi berza, krađu, prevare i ilegalne radnje osoblja kripto berze".
Procena rizika za kripto berzu uzima u obzir faktore kao što su tehnički nivoi bezbednosti, pouzdanost osnovnog skladištenja, lozinke, kao i lične podtke korisnika. Okvir takođe uzima u obzir upravljanje rizicima, kao i KYC i AML procedure.
Group-IB i CryptoIns nisu objavili precizne podatke koji se koriste prilikom određivanja bezbednosti berze, navodno u interesu očuvanja povjerljivosti.
Pitanje bezbednosti za kripto berze postaje sve važnije za usvajanje jer više institucionalnih igrača ulazi u okruženje. Kao što je Cointelegraph ranije objavio, 31 kripto berza je hakovana tokom proteklih osam godina - sa ukradenih 1,3 milijarde dolara.
Neke kripto berze, poput Internacionalnih tržišta digitalnih valuta (IDCM) koriste nove tehnologiju kao što je veštačka inteligencije (AI) kako bi pomogla svojim bezbednosnim naporima - i koriste tehnologiju koja kontinuirano prati svoju mrežu za sumnjive aktivnosti.

 

Pripremio: Nikola Mosurović