Češka kompanija za gas i energetiku ‘Pražská plynárenská’ planira energetske projekate grupnog finansiranja u Pragu i okolini, saopštila je lokalna novinska agencija Hospodarske novini 25. maja.

Gasna kompanija nastoji da uspostavit novu investicionu platformu u oblasti zelenih i gasnih projekata u zemlji, omogućavajući zainteresovanim stranama da doprinesu kako u češkoj krunu tako i u digitalnoj valuti. Pored toga što je dostupno grupno finansiranje u kriptovalutama, kompanija će prihvatiti i digitalne valute kao vid plaćanja za svoje usluge.

Pavel Janeček, predsednik odbora Pražská plynárenská, izjavio je da je inicijativa kompanije sredstvo za privlačenje mlađe generacije kupaca, rekavši:

"Pokušavamo da odemo do mladih kupaca iz najbližeg okruženja, ne želimo da nas doživljavaju kao stare disfunkcionalne moljce."

Prema rečima Janečka, kompanija će imati operativnu mrežu za plaćanje još u junu. Digitalne valute koje se koriste za plaćanje automatski će se pretvoriti u fiat valutu. Janeček je izjavio: "... nećemo spekulisati o razvoju kriptovaluta. Ali ako neko želi da platiti [sa] alternativnim sredstvima, želimo to da omogućimo."

Pražská plynárenská, sa više od 42.000 potrošača, navodno je jedina češka kompanija u industriji koja prihvata kriptovalute za usluge koje pruža.

Najava dolazi ubrzo nakon što je kompanija prijavila rekordne profite. Uz pomoć hladne zime neto dobit je porasla za 30 miliona kruna na 1,19 milijardi kruna (53,9 miliona dolara), dok je prodaja iznosila skoro 12 milijardi kruna (544 miliona dolara). Kompanija predviđa veći promet i više kupaca ove godine, ali očekuje da će ukupna profitabilnost biti niža.

U avgustu prošle godine, češka nacionalna banka tvrdila je da kriptovalute kao što je bitkoin ne predstavljaju pretnju za konvencionalni bankarski sistem. Izjava koju je objavila banka pod nazivom "Nemojte da se plašite bitkoina", tvrdi da su fiat valute još uvek prikladnije za trgovinu.
 

Pripremio: Nikola Mosurović