Trenutno rangiran do bitkoina po ceni, Ethereum je kriptovaluta koja izaziva bitkoin.

Nekoliko altkoina se pojavilo i iščezlo, mnoštvo drugih i dalje postoji. Bitkoin, međutim, ostaje najpopularnija i najvrednija kriptovaluta.

Nedavni izazovi koji su se pojavili uticali su na mali pad efikasnosti obavljanja transakcija. Briga korisnika bitkoina možda nije ograničena samo na pad efikasnosti, već se odnosi i na razrešenje izazova za koje developeri još uvek traže konsenzus.

Ethereum, koji koristi drugačiji protokol, se pokazao odlično i veoma je popularan.

Poseduje nekoliko atraktivnih osobina, ali da li može skinuti bitkoin sa trona?

Mehanizam menjanja veličine bloka

Roman Mendeleil, CEO i osnivač Ether.camp-a je izjavio:

“Vreme će pokazati i mislim da smo na pravom putu.”

Nastavio je rekavši da je već neko vreme u bitkoin svetu veličina bloka konstantna i da bi se to promenilo, neophodan je usmeni dogovor ljudi i aktivno unapređenje softvera. U Ethereum-u, rudari glasaju o veličini bloka, a mehanizam se već koristi sa vremena na vreme.

Ethereum može da izazove bitkoin

Suosnivač Cashila-e, Jani Valjevec je izjavio:

“Razlog za trenutni fenomen vezan za Ethereum je borba u bitkoin kampu koja je bez konkretnih rešenja u razumnom vremenskom opsegu.  Međutim, drugi razlog za uspon Ethereum-a je predstojeće pokretanje Homestead-a (ethereum će izaći iz BETA faze 14.03.) i dobrih vesti o ddaps napravljenih preko Ethereum-a.”

Nastavio je rečima da će Ethereum postaviti jaču poziciju od bitkoina. Rekao je da je to sistem na kom se  tokeni od vrednosti mogu menjati, kao i mesto na kom se mogu pokretati decentralizovane aplikacije.

Aleksandar Matanović, direkor bitkoin menjačnice iz Srbije – EC District, je takođe prepoznao potencijal Ethereum-a:

“Bitkoin je imao veliku prednost, pošto je bio prvi i verovatno nijedna druga kriptovaluta neće stvoriti toliku pomamu. Međutim, to ne znači da nijedan drugi altkoin neće parirati bitkoinu po broju korisnika ili veličini tržišta. Pred Ethereum-om je još uvek dug put, ali izgleda kao ozbiljan kandidat da ugrozi bitkoinovu dominaciju u svetu kriptovaluta.”

To je još uvek svet bitkoina

Osnivač Cryptopay-a, Džordž Basiladze prepoznao je potencijal Ethereum-a, ali i identifikovao ograničenja prilikom poređenja sa bitkoinom. Džordž je prokomentarisao:

“Ethereum će igrati veliku ulogu ukoliko protokol dobije više nadogradnji i ukoliko postane, recimo, bliži developerima. Međutim, imajući u vidu investirana sredstva u bitkoin kompanije, pogotovo u rudarenje, ne mislim da će Ethereum pobediti bitkoin.”