Blokčein je samo jedna od mnogih tehnologija bitkoina koja pokreće njegov P2P protokol. U suštini je poput baze podataka koja skladišti i obezbeđuje podatke o transakcijama korisnika bitkoina.

Tokom proteklih nekoliko godina, vodeće banke i finansijske institucije su se fokusirale na izgradnju sistema baziranog na blokčeinu koji bi uključivao alate za pojednostavljeno međubankarsko plaćanje i različita finansijska rešenja. Milijarde dolara su izdvojene za razvoj takozvanih “privatnih Blokčeinova ili registara” i banke tek treba da pokažu komericjalni uspeh Blokčeina.

Jedan od glavnih razloga zašto se banke i dalje muče da usvoje Blokčein i pokažu njegovu upotrebnu vrednost u okviru finansijskog sektora je regulatorni “konflikt” koji nastaje usled decentralizovane prirode Blokčeina.

Banke su obavezne da strogo nadgledaju transakcije i finansijske aktivnosti. Ako je javni sistem zasnovan na Blokčeinu implementiran, banke neće moći da manipulišu transakcijama i na taj način gube kontrolu nad svojom mrežom.

U osnovi, javna Blokčein mreža ne može biti usvojena zbog regulatornih prepreka. Privatna Blokčein mreža se ne može primeniti između ostalog i zbog ozbiljnih bezbednosnih problema. U međuvremenu, investitori i jedan Blokčein konzorcium su shvatili da Blokčein ne odgovara finansijskoj industriji i korporacijama, kao što je R3CEV, pa su prešli na istraživanje “Blokčeinom insipirasanih tehnologija”.

Da li Google radi na sopstvenom Bitkoinu?

Currencycloud, koji je finansiran od strane Google-a, prati već utabanu stazu R3 konzorcijuma. Umesto vezivanja svojih sistema na Blokčein, Currencycloud ulazi u finansijsku industriju sa tehnologijom koja je inspirisana Blokčeinom i koja je primenljiva za širok spektar operacija.

Nedavno je Currencycloud prikupio još 25 miliona dolara. GV (Google venture) je ćerka firma Alphabet Inc. koja prikuplja rizičan kapital za finansiranje tehnoloških inovacija za Google. Do danas je prikupila 55 miliona dolara.

U suštini, infrastruktura Currencycloud-a radi kao među-bankarski registar koji omogućava trenutno realizovane transakcije u sigurnijem i još jeftinijem ekosistemu. Sa jednostavnim API-jem, banke mogu koristiti Currencycloud infrastrukturu za optimizaciju poravnanja.

Direktor Currencycloud-a Majk Laven je izjavio:

“GV je prostudirao Currencycloud i rešio da podrži programere kako bi se bolje povezali sa globalnim servisima i dodao da se uklapa u naše viđenje sveta. Alatka koja je deo globalizacije - to je bila tema investicije. Uvek smo govorili da nismo samo kompanija za obradu plaćanja, niti samo menjačnica. Mi smo platforma sa API pristupom svetu globalnih plaćanja.”

Pojavljuje se sve više i više grupa finteh kompanija i programera koji obezbeđuju infrastrukturu koja je inspirisana blokčeinom koji ciljaju banke i finansijske institucije kojima će ta rešenja koristiti za optimizaciju velikih komercijalnih projekata. Do sada, Blokčein tehnologija, ili da budemo precizni platforme zasnovane na privatnim Blokčein mrežama nisu dokazale svoju vrednost u finansijskoj industriji, uprkos milijardama dolara potrošenih za razvoj tehnologije.

Ostaje pitanje da li je Blokčein tehnologija relevantna u oblasti finansija i da li može da poboljša bankarske usluge. Investitori su zabrinuti u vezi finteh i Blokčein startapa nakon što su shvatili da Blokčein bez bitkoina, procesorske snage i otvorene zajednice programera uopšte nije efikasan.