Blockchain je postao veoma popularan fenomen u svetu programera. Postao je tehnologija koja se primenjuje u skoro svakoj oblasti vezanoj za podatke. 

Vidimo samo vrh ledenog brega

Doktor Kristijan Reitviesner, tim lider u Ethereum-u i kreator Solidity-ja, rekao je za Cointelegraph da iako očigledno postoji tendencija za rešavanjem problema uvođenjem blockchain tehnologije, ono što je primetno je samo vrh ledenog brega.

“Pravi potencijal blockchain-a i pametnih ugovora će se tek videti. Razni načini primene su još uvek u test fazi, a kada budu razvijeni moći ćemo da kreiramo velike stvari.”

Da li je blockchain “prenaduvan” ili nedovoljno istražen?

Aleksandar Matanović, direktor bitkoin menjačnice iz Srbije, EC District, rekao je:

“Tek ćemo otkriti nove potencijalne primene blockchain-a u godinama pred nama. Međutim, imam osećaj da je prenaduvan od strane dela bitkoin zajednice. Čini mi se da postoje ljudi koji bi voleli da blockchain koriste za sve, čak i za stvari koje su već dobre takve kakve su sada. Ne može sve da se pojednostavi i učini boljim pomoću blockchain-a.”

Osnivač Internet Of Coins-a, Hoakim De Koning, smatra da je iz različitih razloga, blockchain i prenaduvan i nedovoljno istražen.

Prema njemu je, kao sistem čuvanja (storage system), blockchain prenaduvan. On kaže da banke žele da koriste blockchain zbog bezbednosti i smanjenja troškova, ali njegova decentralizovana priroda im ne odgovara. Banke će uvek želeti centralizovan sistem, koji mogu da kontrolišu.

Sa druge strane, kao sistem za bezbednost, nije dovoljno istražen, rekao je Koning.

Podpredsednik AlphaPont-a, Skot Bambacino rekao je za Cointelegraph:

“Blockchain rešenja se tek otkrivaju. AlphaPoint aktivno angažuje F100 kompanije na otkrivanju aplikacija gde blockchain ima ogromnu prednost u odnosu na postojeće sisteme.”