Vrednost bitkoina naglo raste. Tokom proteklih nekoliko meseci dostiže nove rekorde. Početkom maja ove godine je dostigla vrednost od 3.000 dolara, a pre godinu dana je bila svega 450 dolara. Cena bitkoina je u stalnom rastu od njegovog osnivanja 2008. godine. Ipak, mnogi i dalje oklevaju da investiraju.

Krađa stotina hiljada bitkoina sa ‘zloglasnog’ Mt.Gox-a možda i dalje proganja investitore. Ili možda nestabilnost, bitkoin tržište je dvadesetšest puta nestabilnije od S&P 500 i nedostatak državne kontrole omogućava katastrofalne špekulantne prognoze. To je razumljivo pošto bitkoin nema potporu plemenitih metala, država ili banaka. Bitkoin se ‘samoreguliše’. Iako postoje jasne prednosti ovako struktuiranog tržišta, postoje ozbiljne prepreke i opasnosti koje ne smeju da se ignorišu. Ako ste spremni da preuzmete rizik, ulaganje u bitkoin može biti koristan poduhvat.

Da li, ipak, treba ulagati u bitkoin?

1.Bitkoin doživljava ogroman rast.

Vrednost bitkoina je imala strmoglav pad nakon krađe miliona dolara u bitkoinima u 2014., ali se oporavila vrlo brzo u naredne dve godine, a sada doživljava ubrzan rast.

U februaru ove godine, bitkoin je postao vredniji od unce zlata. Ako ste i malo ulagali u bitkoin 2011., sada biste imali višestruki povraćaj investicije. Na primer, investicija od 100 dolara bi vam donela oko 600.000 dolara, da ste bitkoine prodali u maju ove godine.

2.Zalihe su fiksne.

21 milion bitkoina je pripremljeno za izdavanje. Ni manje, ni više. Veruje se da će svaki bitkoin biti u distribuciji do 2140. godine. Svake 4 godine, broj bitkoina predviđen da uđe u promet se prepolovljava i time usporava proces distribucije. Valuta sa fiksnim izdavanjem se nekima čini nelogična. Tradicionalne valute se izdaju po potrebi. Sve više novca je u opticaju svakim danom.

Na zvaničnoj stranici Bitkoina možemo pročitati: “Bitkoin ima za cilj da bude inflatoran u svojoj razvojnoj fazi, dok bi u kasnijim fazama postao stabilan...sa stabilnom monetarnom bazom i stabilnom ekonomijom, vrednost valute treba da ostane ista.” Iako bismo mogli da kažemo da je očigledno da će ograničeno izdavanje dovesti do gomilanja i deflacije, to najverovatnije neće biti slučaj zbog jasnog trenda izdavanja.

3.Bitkoin može obogatiti vaš investicioni portfolio

Investitori počinju da posmatraju bitkoin sve ozbiljnije. U 2011. godini bitkoin je bio praktično nepoznat. Sada se redovno pojavljuje u mejnstrim medijima. Kiosci za trgovanje bitkoinom niču svuda. Digitalne valute se koriste za svakodnevne transakcije, međunarodnu trgovinu i kao konzervativne investicije.

Stopa usvajanja je porasla i poverenje u digitalne valute je u stalnom porastu. Kriptovalute se šire i na desetine altkoina sa istom tehnologijom preplavljuju tržište. JP Morgan Chase, Intel i Microsoft su se čak udružili kako bi podržali Itirijum.

“Sve više i više investitora traži jedinstvene mogućnosti izvan tredicionalnih arena,” napisao je Bobi Čo za ‘The Street’.

“Bitcoin se razvija kao održiva alternativna investicija kako za institucionalne tako i za privatne investitore. Postoji ogroman investicioni potencijal, veći od bilo kog drugog proizvoda danas.”

Konzervativna investicija

Bitkoin ima eksponencijalni rast. Istina, nije bio u kontinuitetu, postojali su i ozbiljni padovi. Mt.Gox je podstakao strahove u vezi sa prirodom P2P valuta. Milioni dolara su verovatno izgubljeni zbog nerasvetljene krađe. Blokčein valute su se opravile nakon Mt.Gox incidenta, a u poslednja dva meseca dostižu rekordne vrednosti.

Originalni javni registar pruža jedinstvenu priliku za investitore koji neće reagovati na padove i koji mogu da ostanu suzdržani tokom rasta. Snabdevanje bitkoina je fiksno, što može pozitivno uticati na stabilnost. Poverenje u blokčein valute raste. JPMorgan Chase, Intel i Microsoft su već pokazali svoju podršku kriptovalutama. Stoga, bitkoin trenutno doživljava šire usvajanje i polako postaje konzervativna investicija.

Ako ste ozbiljni o dodavanju bitkoina u svoj portfolio, moraćete da vežbate opreznost. Morate uvek imati u vidu da je ulaganje u kriptovalute je rizično. Kada investirate, treba samo rizikovati onoliko koliko ste spremni da izgubite. Nastavite sa sopstvenim istraživanjem, pratite kretanje cene bitkoina i procenite slabosti valute. Pametna investicija je podstaknuta temeljnim istraživanjem.