Dok većina doživljava digitalne valute uključujući tu Bitkoin, Monero, Deš i Iter kao sredstvo plaćanja ili token za razvoj, još uvek postoji relativno velika grupa korisnika koji smatraju ove digitalne valute kao kratke i srednjeročne investicije.

Mnogi investitori u okviru berze digitalnih valuta se još uvek raspituju o vremenu za njihove investicije. Da li je kasno za kratkoročne i dugoročne investicije?

Stopa izdavanja

Deš i Iter se razlikuju od Bitkoina i Monera u smislu da imaju svoje jedinstvene monetarne politike.

Itirijum je zapravo inflatorni token jer on radi na vrhu koncepta koji se zove “stopa izdavanja”. Stopa izdavanja predstavlja broj Itirijumovih tokena ili Itera koji će biti stvoreni u roku od godinu danja. U 2017. godini stopa izdavanja Itera je 14.75 procenata.

Pravljenje tvorca bogatim

Deš je kontorverzna kriptovaluta jer preko dva miliona Deševa, prvobitno Darkkoina je odmah iskopano u prvih 30 sati od pokretanja. Homero, Bitkoin trejder i trgovac kriptovalutama je napisao:

“Tokom prvog dana 2 miliona su iskopani, a od danas, manje od 3000 se iskopa dnevno. Imati fer lansiranje novčića je veoma trivijalno za budućnost novčića jer unapred izrudareni novčići imaju samo jedan cilj da učine tvorca bogatim.”

Bitkoin i Monero su sa druge strane lansirani i iskopani uz potpunu transparentnost i legitimitet zbog svojih otvorenih procesa. Oni nastavljaju da budu dve najuglednije i najcenjenije kriptovalute koje trenutno postoje.

Trgovanje i cena

Zbog toga što su Bitkoin i Monero bazirani na unapred određenoj količini novčića, prilično je očigledno da će vrednost ova dva novčića nastaviti da raste dok se ne dođe do maksimalne količine ovih nočića. Drugačije rečeno, cena Bitkoina će nastaviti da raste sve dok ne dostigne svoju granicu od 21 miliona novčića. Čak i kad se maksimalna količina novčića dostigne, ako potražnja za valutom nastavi da se povećava i njegova cena će zadržati rastući trend.

Što se tiče Itirijuma i Deša, druge i treće najveće kriptovalute na svetu, teško je predvideti njihove trendove u ceni zbog njihovih jedinstvenih monetarnih politika.

Iter se smatra alternativnom imovinom više nego digitalnom valutom jer Itirijumova mreža koristi gas ili Iter da napaja decentralizovane aplikacije, otuda neophodnost inflatornog monetarnog snabdevanja.

Klađenje na upotrebljivost

U principu, kriptovalute uključujući tu Bitkoin, Monero, Deš i Itirijum su sve u svojim ranim fazama. Za kratkoročne i srednjeročne investitore važno je da prepoznaju i procene tehničke pozadine i upotrebljivosti ovih kriptovaluta.

Itirijumovi programeri i korisnici tvrde da će cena itera nastaviti da raste sve dok programerska zajednica ostane aktivna.

Konačno, nije kasno da se investira u kriptovalute koje imaju potencijala da rastu i da se razvijaju.