Kretanje cene bitkoina u 2017-oj godini može izazvati masovnu paniku i histeriju. Cena je bila izuzetno nestabilna.

Okidač za skorašnji pad cene su bile brige vezane za Kinu i kineske vlasti, koje imaju u svom vlasništvu određeni broj bitkoina.

Nije tajna da vlasti Kine žele da zaustave propadanje juana. Prema Bloomberg-u: “Kineske devizne rezerve su pale na petogodišnji minimum od 3.05 triliona dolara jer je druga najveća ekonomija na svetu koristila svoje rezerve kako bi podržala juan. Oko 760 milijardi dolara je izašlo iz zemlje tokom prvih 11 meseci 2016-e godine.“

Ne dajte da vas zmaj uplaši

Kineska valuta je u slobodnom padu. Kinezi žele da nametnu određene mere za kontrolu kapitala. Naravno. Da li to treba da brine korisnike bitkoina ili investitore?

Pametno bi bilo dobro sve razmotriti umesto da donosimo zaključke na prečac. Narodna banka Kine (PBOC) je pozvala predstavnike kineskih bitkoin kompanija i “izgrdila“ ih je. Međutim, saopštenje koje je banka izdala je bilo odmereno i nije davalo indicija da će PBOC promeniti bilo šta vezano za bitkoin u zemlji.

Reuters je izvestio o izjavi PBOC koja glasi: “Naglašeno je da bitkoin nije valuta i ne može cirkulisati kao prava valuta na tržištu“. Ali, to nije novo stanovište, niti novi stav PBOC vezan za bitkoin i sve je isto kao što je i pre bilo.

Sačekajte da se odigra kartica “Tramp“

20. januara, izabrani predsednik Donald Tramp će preuzeti SAD. Gospodin Tramp je već uzdrmao Kinu i kada bude zauzeo svoje mesto u kabinetu može se dodatno staviti pritisak na odnose Kine i SAD-a.

CNBC je citirao Ken Čuenga, stratega iz predstavništva japanske Mizuho banke u Hong Kongu, koji je rekao: “Potezi PBOC-a sugerišu da je PBOC brani juan da ne bi pao ispod nivoa od 7 dolara“. Dalje je dodao:

“Trampov stav protiv Kine je kritičan za odnos dolara i juana u 2017-oj godini.“

Ukoliko treba da donesete odluku vezanu za bitkoin, trebalo bi sačekati da se vidi kakav će uticaj imati Tramp na svetsku ekonomiju i politiku.

Povećaće se broj načina primene bitkoina kao i broj korisnika

Ukoliko verujete u bitkoin kao sredstvo plaćanja, onda ga trebate zadržati. Ukoliko ste kratkoročni trejder, onda treba da trgujete.

Ukoliko koristite bitkoin kao novac, treba da ga koristite. To je jednostavno tako. Bitkoin postoji već duže vreme i zauzeo je svoje mesto u finansijskom sistemu. Ima veoma mali udeo u njemu, ali je veoma zanimljiv kao dobro, sredstvo, novac, valuta ili kako god želite da ga opišete.

Ono sa čim se većina slaže je da je bio dobar za one koji su ga dugoročno čuvali.

Kumar Gaurav, CEO Cashaa, je rekao: “Kao što svi znamo, bitkoin je i dalje nestabilan i u poređenju sa drugim dobrima kojima se često trguje, ima malu ukupnu tržišnu vrednost . Najveći problem je što ne postoji aplikacija koja može pomoći da se direktno poveća usvajanje bitkoina kod prosečnih potrošača.“

Dodao je:

“Očekujem da će 2017-a biti godina u kojoj će bitkoin razbiti negativne glasine o njemu i postati svakodnevnica potrošača. Kao sredstvo, bitkoin se pokazao više puta da skače kada postoje političke nesigurnosti u svetu.“

Da li treba da kupujete ili prodajete?

Pa, to je u potpunosti na vama. Ali, imajući u vidu nesigurnost svetskog tržišta, situaciju u Kini i tehnološke mogućnosti kriptovaluta i blokčein tehnologije, bitkoin nije loša investicija.

Ima i padove i skokove, ali takva je priroda svih investicija. Treba da donosite odluku na osnovu informacija koje imate. Bitkoin je nestavilan, a ta njegova osobina neće skoro isčeznuti. Ukoliko zadržite nešto bitkoina u vašem novčaniku, možda će vam deca biti zahvalna na tome u budućnosti.

 

Napomena: Članak ne predstavlja preciznu prognozu kretanja cene bitkoina, koja može, ali ne mora biti tačna. Investiranje u bitkoin je rizično!