U čast Dana Svetog Patrika, Cointelegraph istražuje koliki je uticaj bitkoina na Irsku.

Pivo i hleb na irski način

Irci imaju ukusa kada je pivo u pitanju, što je dobro poznata stvar širom sveta, tako da ne iznenađuje da je prva reklama za bitkoin u Irskoj bila na forumu za maloprodaju piva.

U pitanju je pab – the Baggot Inn, u kom je instaliran Robocoin ATM kako bi se ohrabrili korisnici da isprobaju nove načine plaćanja. Prva kupovina krigle piva bitkoinom desila se u martu 2014. Za ljubitelje piva – u pitanju je flaša Kopparberg cider-a, a za nju je plaćeno 0,0093 bitkoina, što je u to vreme vredelo 4,50 eura.

Nažalost, posle promene vlasnika paba, BTM i sistem plaćanja bitkoinima je bio ukinut u oktobru 2014.

“Nažalost obaveštavamo vas da zbog trenutnih problema sa legalnošću bitkoin ATM-ova u Republici Irskoj, ne možemo više da prihvatamo bitkoin uplate.“

Međutim, druga institucija, Healys Lounge of Ballycastle, tvrdi da je prodala preko 200 krigli piva koje su plaćene bitkoinima.

Krüst Bakery, prva pekara u Irskoj koja prihvata bitkoin, prvu prodaju je zabeležila 18.07.2014. a prvi kupci su bili Peter Oaks, bivši direktor Irske Centralne Banke i Geret Kasidi, direktor evropskog ogranka Circle-a.

Droga preko Deep Web-a – Irska nije izuzetak

Tema koja izgleda da uvek dominira vestima kada je u pitanju bitkoin je kupovina i prodaja droge preko “deep web-a“. Irska nije izuzetak. U decembru 2015. su Nil Manion i Ričard O'Konor uhapšeni za posedovanje i prodaju droge za bitkoine.

Bitkoin ATM-ovi

Bitkoin ATM-ovi su imali polovičan uspeh u Irskoj. Od puštanja u rad, imali su višestrukih problema. Prvi bitkoin ATM trebalo je da bude postavljen u Hippety Cafe-u u Dablinu, ali zbog različitih komplikacija postavljen je u obližnjoj prodavnici elektronske opreme – GSM Solutions.

ATM provajderu – BitVendo, koji je instalirao Lamassu BTM, zatvoren je nalog u Irskoj Banci 2014. godine, što je u mnogome ograničilo njihove mogućnosti za ekspanziju. Kompaniju je kupio BitEx.ie iste godine.

Ali, vesti nisu bile samo crne. U januaru 2015. godine, drugi BTM je postavljen u Busyfeet & Coco Cafe-u, takođe u Dablinu.

Bitkoin Fondacija Irske

Bitkoin Fondacija Irske je ogranak Internacionalne Bitkoin Fondacije. Ona ima za cilj da širi usvajanje kriptovaluta i da reši zakonske prepreke sa kojima se suočava bitkoin u Irskoj.

Članovi odbora su: Alan Donahju – CEO Allcom Group, Rožer Ver – preduzetnik i bitkoin pionir, Denis Anderson – savetnik iz Cryptor Trust North America, Antoan Girts – osnivač Gaelcoin-a, prve irske nacionalne kriptovalute.

Svi znaju za Circle

Ime dobro poznato u bitkoin zajednici, Circle, bitkoin menjačnica i wallet platforma sa centralnom u Dablinu. Kompanija je imala puno uspeha, a osnivač Džeremi Alair, rekao je:

“Oduševljeni smo podrškom i poverenjem od strane investitora svetske klase dok prelazimo u komercijalnu fazu Circle-a.“