Članovi kriminalne grupe “Black Death Group” su kidnapovali i pokušali da na “aukciji” prodaju dvadesetogodišnju britansku manekenku Kloi Ajling, prenosi Telegraf.

Otmičari su odredili početnu cenu u bitkoinu u vrednosti nešto većoj od 350.000 dolara za Ajling.

Manekenku je njena agencija za modeling uputila u Milano, Italiju, na zakazano fotografisanje kao deo reklamnog projekta. Međutim, kada je stigla u stan u kojem je trebalo da se fotografiše, napala su je dva muškarca i drogirala uz pomoć ketamina - jakog sedativa.

Kidnaperi su joj zalepili traku preko usta, vezali je, stavili jastučnicu na glavu i ubacili je u kofer. Zatim je prevežena u iznajmljenu kuću u malom selu Borgial, gde je bila vezana lisicama za drvenu komodu.

Tamo su je opet drogirali i fotografisali, a njene slike su objavljene na tajnom sajtu na Dark Vebu za zainteresovane ponuđače. Planirali su da je prodaju u seksualno roblje.

Ajling je u intervjuu navela da je imala sreće što su otmičari odlučili da je oslobode. Ispostavilo se da grupa ima kodeks da ne kidnapuje majke. Ajling srećom ima malog sina.

Pojasnila je:

“Nije bilo u planu da ja budem kidnapovana pošto je šef organizacije video moj instagram profil koji jasno ukazuje da sam ja mama malog dečaka, a to je u suprotnosti sa pravilima organizacije [...] Uprkos tome što je bio uznemiren zbog mog kidnapovanja, on je objasnio da akcija ne može da se zaustavi, jer je u međuvremenu organizacija objavila dve fotografije na Dark Vebu dok sam bila u nesvesti, pokazujući publikaciju na…sajtu pod nazivom Black Death.”

Policija je uspela da uhapsi jednog od kidnapera - poljskog državljanina Lukaša Pavela Herba.

Iznude u kriptovalutama su u porastu, uzimajući u obzir sve veću vrednost kriptovaluta.

FBI je objavio da je do sada zabeležena šteta koja se pripisuje sajber kriminalu i aktivnostima vezanim za iznude u bitkoinima veća od 3,3 milijarde dolara.