Kreator kriptovalute E-cash, Dejvid Čum, je predstavio još jednu kriptovalutu za koju kaže da je otporna na napade kvantnih računara.

Čumovi planovi za kvantni armagedon

U postu na blogu objavljenom 20. avgusta, Čum se zalaže za novu ponudu, Praxxis, koja je trenutno u šestomesečnom razvojnom procesu.

Novi blokčein sledi nakon Čumovog Elixxir projekta, koji je predstavljen u septembru prošle godine, a namenjen je bliskoj interakciji sa njegovim okvirom.

“Praxxis konsenzus protokol istovremeno prevazilazi izazove skalabilnosti, privatnosti i bezbednosti sa kojima se suočavaju nasleđeni blokčeinovi, “trilema”, da bi se isporučila “čista P2P verzija elektronske gotovine” na koju se Satoši pozvao u prvih nekoliko reči u njegovom pismu o namerama (whitepaper). Praxxis valuta je takođe di zajnirana da iskoristi snagu platforme za zaštitu privatnosti svoje sestre Elixxir”, objašnjava u blogu.

Čum je opšte poznat kao jedan od očeva digitalnog novca, dok su njegovi napori poslednjih godina označeni kao odvojeni od samog bitkoina (BTC).

Postoji li kvantna pretnja?

Fokus na kvantni otpor  proizilazi iz prethodne rasprave o ukupnoj podložnosti bitkoina napadima nove generacije hardvera.

U 2017. godini komentatori poput Andreasa Antonopulosa su uglavnom odbacili zabrinutost.

“Sigurno je da je NSA već izgradila kvantne računare. Google ih ima u svom data centru, a ako ga ima, NSA ima deset puta bolji”, rekao je on na Q&A sesiji u martu te godine i dodao:

“Da li to koriste da bi razbili bitkoin? Jednostavan odgovor je ‘ne’.”

Čum je predstavio Praxxis na formalan način tokom Web3 samita u Berlinu 20. avgusta.