Svetski Ekonomski Forum (SEF) u Davosu se sve više bavi novim tehnologijama iz oblasti finansija, uključujući Bitkoin i Blockchain tehnologiju. Godišnja konferencija u Davosu je uglavnom bila posvećena Četvrtoj Industrijskoj Revoluciji i FinTech-u.

Svetski finansijski i bankarski divovi su i ove godine pokazali svoj stav ka digitalnim valutama i Blockchain tehnologiji. Neki od njih su istakli da će rešenja zasnovana na globalno deljenom registru (Blockchain) uskoro promeniti finansijsku industriju, dok su drugi Bitkion osudili na propast.

Mastercard investicije

Na kraju prvog dana, veliko interesovanje izazvao je intervju sa Geri Lajonsom, Direktorom za inovacije u Mastercard-u. On je izjavio da je kompanija ‘’zainteresovana da vidi kuda ide blockchain tehnologija’’ kao i da su već investirali u jednu Bitkoin i Blockchain kompaniju - Digital Currency Group (DCG).

Geri Lajons u nastavku kaže:

"Nije samo industrija uzbuđena u vezi blockchain-a - uzbuđeni su svi, uzbuđen je svet. Čak i u Davosu svaki tehnološki panel kome sam prisustvovao pominje blockchian. Iako mislimo da je sve to jako interesantno, ne želimo, a verujem da niko ne želi, da srlja u nepoznato...ipak je to tehnologija koja je još uvek u razvoju."

R3 konzorcijum

Još od kraja 2014. finansijski sektor oseća kako gubi moć nad svetom finansija i društva uopšte. Zbog toga sada banke pokušavaju da uhvate korak sa procvatom fintech tržišta. Nesumnjivo, predstavnici banaka koji su deo R3 konzorcijuma, imaju slične izjave u kojima se više oslanjaju na njihova istraživanja o blockchain-u, nego na Bitkoin. Evo nekih izjava:

Viliem Bjuter, glavni ekonomista u Citi-u kaže:

‘’Znamo da je bitkoin kompletan promašaj koji je prvi primer zakona programiranja i softvera da sve što može da se programira može biti hakovano. Što znači da ništa nije 100% sigurno.’’

Džejms Gorman, predsednik i CEO Morgan Stenlija je izjavio:

‘’Neće promeniti svačiji život već sutra’’.

Džon Krajan iz Deutche Bank - Frankfurt, takođe pokazuje interesovanje za Blockchain, ali ne za Bitkoin:

‘’Blockchain tehnologija je interesantna, a Bitkoin nije.’’

IMF je i dalje zabrinut u vezi virtuelnih valuta

Za vreme konferencije, objavljen je najnoviji izveštaj Internacionalnog Monetarnog Fonda (IMF). Generalni direktor IMF,  Kristin Lagard, izjavila je u sredu:

‘’Virtuelne valute i posebno tehnologija koja stoji iza njih mogu biti važan napredak u finansijskom sektoru u smislu veće efikasnosti i finansijske inkluzije, ali takođe može da se koristi za pranje novca, finansiranje terorizma i izbegavanje poreza.’’

Revolucionarni planovi

Švajcarska je država sa najrazvijenijom finansijskom industrijom i najsigurnijim bankama na svetu. Najbitnije konferencije, kao Svetski Ekonomski Forum takođe se održavaju baš ovde u Davosu. Moguće je da će neka revolucionarna inovacija u bankarskom svetu poteći baš iz Švajcarske.

Švajcarski portal swissinfo.ch razgovarao je sa Gvidom Rudolfijem, čovekom koji planira da napravi prvu Bitkoin banku u Švajcarskoj. Njegovo viđenje je mnogo optimističnije:

‘’Nisam ni malo zabrinut za bitkoin. Sigurno je da nije osuđen na propast. Cela ova diskusija oko bitkoina me podseća na vreme kada se internet pojavio. Pričalo se i ranije o bitkoinu ali nikada sa ovoliko drame.’’

Gvido veruje da neki investitori žele da se ova tehnologija razvija brže, samim tim bi i profit došao pre. Dok je sa tehnološke tačke gledišta bolje da se razvija polako i oprezno kako bi ostala sigurna.

Takođe je izneo svoj stav o budućnosti kompanija koje žele Blockchain bez Bitkoina.

‘’Nekoliko kompanija se ukrcalo na voz. Oni žele bitkoin tehnologiju bez bitkoina. Moje mišljenje je da im neće uspeti.’’

Šta više, Ričard Brenson je ponovo pokazao interes za Bitkoin i Blockchain startape.

‘’Ser Ričard Brenson želi da investira u Ukrajinske startape. fintech/Bitcoin/blockchain #Davos2016 #WEF pic.twitter.com/gbAqq0Gnaq - Andrey Kolodyuk (@AndrezKolodyuk) 22. Januar. 2016’’