Nekoliko kripto kompanija je u novembru pretrpelo višestruke DDoS napade. Jasni razlozi za to nisu poznati, ali se može pretpostaviti da su prestupnici želeli da ucenjuju kompanije ili jednostavno ne vole kripto. Cointelegraph.com je takođe bio pod napadom kao i druge kompanije – Kraken, CoinDesk, CCN i drugi. Očigledno je da online biznisi moraju da budu zaštićeni od DDoS napada.

DDoS napadi postaju sve učestaliji, jer kripto kompanije koje posluju na netu ne obraćaju previše pažnje na zaštitu svojih servera. Najjednostavniji oblik zaštite je kupovina nekog od anti-DDoS rešenja, koje nude mnoge kompanije, kao CloudFlare ili Incapsula. Ekspert za bitkoin bezbednost, Ivan Tihonov je rekao za Cointelegraph:

“Postoji mnogo anti-DDoS servisa, ali su plaćeni. Zbog toga ljudi tek kada pretrpe napad i budu novčano oštećeni, jure da nabave zaštitu. Takve servise bi trebalo nabaviti unapred, ukoliko je veliki rizik za DDoS napad i ukoliko potencijalna šteta nadmašuje cenu zaštite.”

Drugi jednostavan način zaštite od DDoS napada je objavljivanje poznatih informacija o napadaču i dodeljivanje nagrade koja je veća od otkupnine. Ivan je dodao da “to obično pomaže u pronalaženju prekršioca”.

Ipak, Ivan smatra da je najjednostavniji način za stopiranje DDoS napada odbijanje da se otkupnina plati:

“Ukoliko platite otupninu, postoji jako velika mogućnost da će napadači udvostručiti svoje napore ka vašem sajtu.”

DDoS napadi takođe imaju svoju cenu. A prekršioci nemaju nameru da konstantno napadaju vaš sajt  bez ikakve zarade. Oni takođe ne vole gubitke kao i vlasnici napadnutih sajtova. Naravno, potrebno je da vlasnici izdrže napade neko vreme. I u tom slučaju sabirali bi svoje gubitke. Ovo je dobro samo ukoliko gubici ne premašuju iznos otkupnine ili troškove zaštite.

Roman Mandeleil, CEO Ether-a, je prokomentarisao:

“Većina DDoS napada se može blokirati sa niskim nivoom infrastrukture, samo identifikujete IP obrasce i isečete ih. Sve što vam treba je momak za tehniču podršku.”