Distribuirana platforma koja koristi blokčein, DECENT je pokrenula beta tržnicu, nakon uspešnog početka krajem juna.

U saopštenju za štampu objavljenom u četvrtak, startap sa sedištem u Švajcarskoj je izneo da DECENT GO “obećava da će ponuditi bolja rešenja za proizvođače i kupce umetničkog sadržaja od sadašnjih giganata u sektoru”.

“Takođe će proizvođačima umetničkog sadržaja pružiti više slobode i kontrole nad vlasničkim pravima i distribucijom”, stoji u saopštenja kompanije.

DECENT ima za cilj da koristi svoj dizajniran blokčein i prateći novčić DCT,  kako bi ponudio više zaokruženo rešenje o pravima umetnika.

Startap je bio među prvima koji je prikupio sredstva pomoću sveobuhvatnog ICO projekta prošle godine.

“DECENT GO će pomoći proizvođačima umetničkog sadržaja da prevaziđu mnoge probleme sa kojima se danas suočavaju u idustriji zabave i medija”, dodao je osnivač i generalni direktor Matej Mihalko.

“Previše je veštačkih barijera i složenih postupaka u sektoru koji utiču na pristup tržištima i prihod vlasnika sadržaja”

Da bi se stimulisala upotreba, prvih 400 korisnika će dobiti 2,5 DCT-a (1,5 dolara) kao znak pažnje.

Uprkos tome što je vrednosti DCT-a trenutno manja nego kada je debitovao, Mihalko ostaje uveren o važnoj ulozi njegove platforme.

“Veći deo moći je koncentrisan u rukama nekoliko igrača koji kontrolišu sektor”, navodi on.

“Kao rezultat toga, umetnici, filmski stvaraoci i pisci gube novac i kontrolu nad svojim radom. Dizajnirali smo DECENT GO tržnicu kako bismo otklonili  ove probleme i doneli više transparentnosti u sektor digitalnog sadržaja.”