Decenter je domaći startap koji se bavi kreiranjem decentralizovanih aplikacija (DApp) na Itirijum mreži. Smatraju da naše digitalno društvo može mnogo bolje da se organizuje. Kao milenijalci, sećaju se kakav je Internet bio pre ere korporativnih centara moći koji kontrolišu sve što vidimo i radimo na mreži. Prepoznali su potencijal novih tehnologija kao što je blokčein kako bi pokušali da povrate deo tog starog Interneta, ali na mnogo sofisticiranijem nivou.

Krajem prošle godine pokrenuli su SmartContractAudits.com kao direktorijum kompanija koji radi sigurnosne provere pametnih ugovora kako bi pomogao novim projektima koji se zasnivaju na Itirijumu da lakše pronađu kompaniju koja odgovara njihovim potrebama da utvrde da li su njihovi pametni ugovori spremni za puštanje u rad na glavnoj mreži (mainnet).

Međutim, u toku proteklih nekoliko nedelja, otišli su korak dalje sa ovim projektom i omogućili developerima da pomoću jednostavnog procesa istovremeno dobiju ponude za sigurnosne provere od mnogobrojnih dostupnih kompanija. Za one koji još uvek žele samostalno da istražuju dostupne opcije i dalje mogu pretraživati direktorijum, ali svi Itirijum developeri sada imaju i mogućnost da dobiju ponude za sigurnosne provere od preko 20 kompanija popunjavanjem kratke forme.

Decenter je dospeo u žižu svetske javnosti nakon tvita u kojem otkriva da je Google (Alphabet Inc.) stavio na crnu listu ključne reči koje pominju itirijum (ETH) na platformi za reklame “Google Ads”.

Sa zvaničnog Google Ads naloga su odgovorili na tvit, navodeći da kripto berze koje ciljaju američko i japansko tržište mogu reklamirati svoj sadržaj na platformi i da ciljanje drugih zemalja može biti razlog odbijanja reklama. Nedugo nakon ovoga su dobili potvrdu od Gugla da je itirijum potpuno onemogućen kao ključna reč, odnosno reklame koje sadrže reč “ethereum” nije moguće prikazati u pretrazi.

Kao jedan od narednih koraka za SmartContractAudits.com platformu ekipa iz Decenter-a navodi planove integrisanja rejting sistema za kompanije koje se bave sigurnosnim proverama, ali nakon toga i za same pametne ugovore. Konačni cilj je da SmartContractAudits.com postane centralno mesto za proveru bezbednosti pametnih ugovora, kako sa strane developera, tako i sa strane korisnika Itirijum ekosistema.

1. novembra prošle godine Decenter je dobio prvu nagradu za blokčein video igru ‘Cryptage: Origins’ na prvom Međunarodnom izboru mobilnih video igara (IMGA) među 400 prijavljenih učesnika.