Decentralizovani pretraživač Brave je sada osnovni pretraživač na telefonu glavnog proizvođača pametnih telefona HTC, prema izveštaju kompanije CNET od 10. decembra.

HTC je tajvanski proizvođač potrošačke elektronike, osnovan 1997. godine, koji je bio vodeći proizvođač pametnih telefona u SAD krajem 2010. godine, navodi TechCrunch. Tržišni udeo kompanije je u konstantnom padu. Sa oko šest procenata tržišnog učešća u SAD-u 2014. godine, HTC je pao u 2017. godini na 2,3 odsto udela na tržištu pametnih telefona, dok je 2018. godine navodno kontrolisao manje od pola procenta.

Brave - blokčein pretrazivač otvorenog koda, koji blokira oglase i tragače veb lokacija - navodno će se unapred instalirati na HTC Exodus 1, "prvi izvorni blokčein telefon" sa podrškom za više blokčeinova, uključujući Bitkoin (BTC) i Itirijum (ETH) mreže. Predstojeći projekat HTC Exodusa 1 prvobitno je objavljen u maju 2018.

Brendan Eich, suosnivač Brave-a i prethodno Mozille, najavio je partnerstvo sa HTC-om u tvitu 8. decembra, izjavivši "Mi smo vrlo zadovoljni što imamo @Brave kao standardni pretraživač i što radimo sa HTC-om na njihovom Exodus telefonu."

Brave pretrazivač koristi Basic Attention Tokens (BAT), koji šalju uplate oglašivača na Brave i njegove korisnike, a zatim mogu da se koriste za plaćanje premium sadržaja. U junu 2017. Eich je prikupio 35 miliona dolara za 30 sekundi tokom BAT Inicijalne ponude novčića (ICO).

Prošlog meseca, snabdevač elektronskih uređaja baziranih na blokčeinu SIRIN Labs je pokrenuo svoj prvi blokčein pametni telefon FINNEY. Na osnovu Android i SIRIN-ovog operativnog sistema otvorenog koda, SIRIN OS, telefon FINNEY nudi “cold storage” kripto novčanik i obezbeđuje enkriptovanu komunikaciju.

Takođe ovog leta, Opera pretraživač za Android najavio je lansiranje privatne beta verzije koja će sadržati ugrađeni kripto novčanik. Opera kripto novčanik će podržati Itirijum Veb3 aplikacioni programski interfejs (API) i biće integrisan na vrhu.


 

Pripremio: Nikola Mosurović